Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Uncategorized

Dosada – najčešći razlog za nevjeru u modernom svijetu?

Zvuči nelogično da u ovako zanimljivom, toliko raznolikom i povezanom svijetu, jedan od prvih odgovora na pitanje o razlogu za nevjeru koji dobijem kada razgovaram s nevjernim partnerima u svom savjetovalištu jest: dosada u bračnom odnosu!

Zvuči nelogično da u ovako zanimljivom, toliko raznolikom i povezanom svijetu, jedan od prvih odgovora na pitanje o razlogu za nevjeru koji dobijem kada razgovaram s nevjernim partnerima u svom savjetovalištu jest: dosada u bračnom odnosu!

Razlog koji ljudi često navode, dakle, nije u broju ili težini životnih, osobnih ili bračnih problema, pa čak ni u nedostatku ljubavi, već u dosadi. Kako to često biva, ono što je na površini tek je jedan sloj, ali onaj koji najbolje vidimo. Zapravo je ono što zovemo dosadom normalni rezultat naše težnje za sigurnošću i predvidljivošću partnera uparen s našim neshvaćanjem da ta sigurnost i predvidljivost nose sa sobom i neke vrlo neugodne nuspojave.

Dosada, naime, nije nedostatak ljubavi, nego nedostatak novine. Sigurnost i predvidljivost u kvalitetnim dugoročnim vezama prirodno dovode do stanja dosade, ako naime ne znamo kako se s tom neugodnom nuspojavom nositi. Pritom dosada ne napada naglo, već polako poput hrđe nagriza odnos upravo tamo gdje postoji rutina, nedostatak novih podražaja, opuštenost, sigurnost i monotonija.

Mnogi parovi prepoznaju dosadu kao pad strasti i seksualne želje, smanjen intenzitet osjećaja prema partneru, te kao nedostatak zabave i smijeha koju, s druge strane proporcionalno tome, prati rast svađa i napetosti u
odnosu. Kada polako uoče ove pokazatelje, većina parova pretpostavi da su nepopravljivi i ništa u vezi s njima i ne
poduzme. Većina parova shvati ove probleme kao neizbježan dio dugotrajnog odnosa i najčešće ih prešutno
nauči trpjeti. To je velika pogreška! Upravo iz tog razloga dosadu smatram zapravo osobnim problemom, pa onda i
problemom odnosa, a ne problemom koji se nameće sam po sebi i koji je »normalan«.

Ono što redovito saznam radeći s nevjernim partnerima jest da je dosada u osnovi izgovor, a ne pravi razlog za nevjeru. Nedostatak introspekcije, problemi u komunikaciji, pasivno prepuštanje i manjak znanja o kvalitetnom rješavanju problema lako mogu s vremenom i sasvim kvalitetan odnos pretvoriti u hrđavu olupinu.

Rješenje ovog problema nalazi se u radu na sebi, osvješćivanju vlastitih emocija i poruka koje nam one nose, izgradnji kvalitetne komunikacije s partnerom, aktivnom pristupanju odnosu i učenju načina na koje ćemo unositi nove podražaje, avanturu i uzbuđenje u sigurnu i poznatu luku. Bez svjesnog uvođenja uzbuđenja mnogi će parovi uzbuđenje pronaći ili u nevjeri (u osnovi osobnom problemu) ili u čestim svađama i obiteljskim dramama (u osnovi bračnim problemima).

Izvor: Nevjera, dr. sc. Ana Kandare Šoljaga

Više

Darivanje

Književni prvijenac Jennifer Saint bogat je i vrstan tekst koji iznova zamišlja već stoljećima poznate mitove o Arijadni, Tezeju, Fedri, Minotauru i Dionizu.

Darivanje

Obiteljske i sistemske konstelacije su učinkovita metoda razumijevanja problema i bihevioralnih obrazaca unutar raznih sustava kojima pripadamo – ne samo obitelji, nego i poslovnog...

Darivanje

Taylor Jenkins Reid američka je spisateljica, našim čitateljima najpoznatija po romanima „Sedam muževa Evelyn Hugo“ i „Daisy Jones i Šestorka“.

She Book Club

Nijanse zelene zrelosti prvijenac je i zbirka pjesama u prozi mlade autorice Marije Gaure, koja već godinama zapisuje svoje misli i konačno se odvažila...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.