Gastronomija

Drugačije i nevjerojatno ukusno – od lubenice pripremite juhu, salatu  ili osvježavajući napitak

Lubenica oduševljava i u ovim zanimljivim, ukusnim i zdravim obrocima koji će vas sigurno i rashladiti u ove vruće dane.

Lubenica oduševljava i u ovim zanimljivim, ukusnim i zdravim obrocima koji će vas sigurno i rashladiti u ove vruće dane.

Ovo je voće pravo ljetno osvježenje i sigurni smo da ju i danas imate u hladnjaku. Osim što je ukusna, lubenica se sastoji uglavnom od vode, pa će vam biti i od pomoći ako ste na dijeti. Potvrdila su ti i istraživanja Sveučilišta Kentucky koja otkrivaju kako konzumacija lubenice sprečava nakupljanje viška masnoće, ali i pomaže kod opuštanja mišića nakon intenzivnog treninga.

Dobro je i znati da ova zdrava namirnica sadrži u 150 grama samo 46 kalorija, a nudi i vitamin A, C, kalij i magnezij. Štiti zdravlje srca, oka, poboljšava probavi i zdravlje kože… Ako tražite načine kako lubenicu dodati drugim jelima ili od nje napraviti ukusnu poslasticu, evo male pomoći u obliku neobičnih recepata koje morate isprobati!

Za početak recept za sok koji će vam sigurno postati najdraži, a potrebna vam je samo – lubenica! Ako imate dobro rashlađenu lubenicu,  jednostavno velikom žlicom izvadite njeno “meso”  i prebacite u blender i pričekajte da se pretvori u gusti sok te poslužite s ledom. Isto tako možete odmah u blender dodati led, a i malo soka limete za bogatiji okus.

Salata od lubenice, piletine i špinata

Potrebno je samo sedam namirnica i 30 minuta za pripremu ove osvježavajuće, slatko hrskave salate. Za pripremu je potreban ocat, bijelo pileće meso,  malo maslinova ulja, listova špinata, nasjeckane lubenice, kockice sira i nasjeckanih badema. Koristite začine po želji.

" alt="">

Salatu ćete napraviti tako da ćete prvo balzamični ocat staviti u tavu i na slaboj vatri kuhati dok se ne reducira, oko 15 minuta. Piletinu ćete nasjeckati na kockice, začiniti i prepržiti na tavi.

U posudu za serviranje na špinat stavite piletinu, lubenicu, sir, bademe te ocat i maslinovo ulje. Sve dobro pomiješate i uživajte!

Gazpacho od lubenice

Vjerujemo da vam ova kombinacija nije pala na pamet, ali i od lubenice se može napraviti ukusna i osvježavajuća juha. Potreban vam je samo blender, što znači i manje čišćenja nakon “kuhanja”, a to  je tijekom ljeta uvijek dobra vijest.

Za pripremu je potrebno oko 500 grama do kilogram nasjeckane lubenice, a oguliti i nasjeckati morate i 3 velike rajčice, 1 manji krastavac, 1 manju papriku, 1/2 crvenog luka, 2 režnja češnjaka. Recept zahtjeva i malo nasjeckanih listova mente, 3 žlice maslinova ulja, ocat, sol, papar i kumin. Ako želite, možete krišku kruha nasjeckati na kockice i prepržiti na gril tavi.

Priprema ove ukusne juhe je vrlo jednostavna – sve namirnice (osim kruha) stavite u blender, kada se sve pretvori u gustu juhu potrebno je samo probati nedostaje li nešto od začina. Prebacite sve u hladnjak i ostavite tako oko 4 sata prije posluživanja.

Osvježavajući sok od lubenice, banane i mente

Iznenadite prijatelje, ali i sebe, ovim ukusnim hladnim sokom za čiju su pripremu potrebno imati samo 5 sastojaka, a to je lubenica, sok od limete, med i svježa menta i pola dobro ohlađene banane. Na kockice narežite oko 250 g lubenice i stavite ih u zamrzivač na 30-ak minuta.

U blender stavite sok 1/2 limete, 1/2 žličicu meda i par listova mente i bananu te dodajte lubenicu i pričekate da se sve poveže. Jednostavno prebacite u čaše i poslužite!

Izvor https://www.eatthis.com/watermelon-recipes/

Ne propustite

Duh i tijelo

Oni koji su počeli pisati dnevnik zahvalnosti tvrde da usredotočenost na ono na čemu smo zahvalni pomaže prekinuti začarani krug negativnih misli.

Suncokreti na oblacima

Uvijek mi bude zanimljivo kako se po tim ženskim kavama često uzme jedna od neprisutnih prijateljica u usta.

Savjeti stručnjaka

Jedna prosječna četkica za zube može sadržavati preko 10 milijuna bakterija.

Duh i tijelo

Iako su burne misli i stres najveći krivac za nesanicu, veliki utjecaj ima i hrana koju jedemo prije spavanja.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version