Gastronomija

Dva recepta za jela fina kao bakina: Klasici koje obožavamo gotovi u svega pola sata

Dva klasika, varivo od graha i purica s mlincima, i dalje su duboko u našim srcima. Danas ne moraš biti genije u kuhinji da bi konačno spravio jela na koja bi i tvoja baka bila ponosna.

Mnogi od nas imali su sreću odrasti na domaćoj, bakinoj kuhinji, jelima „na žlicu“ i mesu pripremljenom na način da se topi u ustima. Jer nitko nije s toliko ljubavi mijesio mlince kao baka, niti je s toliko brige i pažnje namakao grah i sjeckao povrće.

Dva klasika, varivo od graha i purica s mlincima, i dalje su duboko u našim srcima. Danas ne moraš biti genije u kuhinji da bi konačno spravio jela na koja bi i tvoja baka bila ponosna. Donosimo dva recepta kojima ćete ih napraviti u svega pola sata. Trik je u korištenju 100 % prirodnih Kotányi začinskih mješavina ‘Quick & Easy’ bez aditiva i konzervansa.

Ok, domaći mlinci se mogu kupiti na svakoj tržnici ili u trgovini – i sigurni smo da će ti to baka oprostiti. Pripremljeni s puretinom koja pripada vrsti nemasnog mesa, dobrim saveznikom svima koji teže uravnoteženoj ili laganijoj prehrani, dobiva se nova doza proteina koji potiču rast i razvoj mišića. Uz pravi omjer začina, bilo za blagdane ili bilo koji dan u tjednu, purica s mlincima postaje sjajno glavno jelo.

Grah se često naziva vojničkom ili težačkom hranom jer je ova čudesna mahunarka prepuna energetske vrijednosti i vlakana koja pružaju osjećaj sitosti. Ima puno proteina i vitamina, a malo masnoća. Odlična je za probavu i jednostavno preukusna kada se priprema kao varivo s dodatkom povrća.

RECEPT: Pureća prsa s mlincima

Sastojci za četiri porcije

  • 4 odreska purećih prsa (600 g)
  • 1 žlica Kotányi Quick&Easy mješavine začina za piletinu
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 glavica luka
  • 20 g maslaca
  • 6 listova kadulje
  • 100 ml bijelog vina
  • ½ limuna
  • 1 žličica senfa
  • 400 ml kokošjeg temeljca, vrelog
  • 200 g mlinaca

Priprema:

  1. Luk očistite i nasjeckajte na tanke ploške. Puretinu začinite Quick & Easy začinom za piletinu. Zakuhajte lonac slane vode. Mlince natrgajte na manje komade.
  2. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i ulijte maslinovo ulje. Dodajte luk i pržite 5 minuta uz povremeno miješanje. U tavu dodajte maslac i pureće odreske te pržite 3 minute sa svake strane. Ubacite kadulju i pržite minutu.
  3. Ulijte vino i kuhajte 2 minute. U tavu dodajte limun narezan na ploške i senf te dobro promiješajte. Smanjite vatru i kuhajte poklopljeno 15 minuta uz povremeno dolijevanje temeljca.
  4. U lonac kipuće vode dodajte natrgane mlince i kuhajte 1-2 minute. Mlince procijedite i pomiješajte s nekoliko žlica umaka od pečenog mesa.
  5. Maknite tavu s vatre te servirajte uz kuhane mlince i salatu po izboru.
RECEPT: Brzo varivo od graha

Sastojci za 8 porcija:

  • 2 l vode
  • 1 žlica ulja
  • 1 konzerva (400 g) crvenog graha
  • 300 g krumpira
  • 1 mrkva (kolutići)
  • 200 g štapića celera
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 1 vrećica Kotányi Quick&Easy mješavine začina za variva
  • 50 g baby špinata
  • Parmezan, za posluživanje

Priprema

  1. Krumpir ogulite i narežite na 1*1 cm kockice. Ogulite mrkvu te ju narežite kao i celer na kolutiće širine 0,5 cm. Operite špinat i narezano povrće.
  2. Zagrijte ulje u većem loncu i dodajte krumpir, mrkvu i celer. Pržite povrće 3 minute, dodajte koncentrat rajčice i Kotányi Quick&Easy mješavinu začina za varivo te pržite još 2 minute.
  3. Ulijte 2 l kipuće vode i kuhajte 15 minuta. Ocijedite konzervu graha i dodajte u povrće te nastavite kuhati još 10 minuta. Maknite varivo s vatre, dodajte špinat i promiješajte.
  4. Poslužite uz naribani parmezan i tostirani kruh.

Ostale besplatne recepte za jela gotova u svega 30 minuta preuzmite na poveznici: https://www.kotanyi.com/hr/quick-easy/

Loading poll ...
Coming Soon
Hoćete li isprobati ovaj recept?

Ne propustite

Budi fit

Nepovratno izgubite do 3,5 kilograma u mjesec dana.

Gastronomija

Donosimo recept za savršene Quick&Easy čevapčiće – ukusne popečke s feta sirom, servirane s hummusom i povrćem gotove za svega pola sata.

Savjeti stručnjaka

Zbog svoje prilagodljivosti klimatskim uvjetima, širom svijeta se uzgaja gotovo četrdeset vrsta graha.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version