Ako još nemate ideju kako tematski dekorirati dom, trpezu za uskršnji doručak, slijede simpatični prijedlozi.
Prva stvar koju očekujemo da će se vidjeti kada čujemo riječ “Uskrs” jesu jaja i pilići. Jaja za dekoraciju mogu biti prirodna ili plastična, pileća ili jaja od prepelice, oslikana, jednobojna, u vijencu ili u zdjeli, na vama je da odaberete.
Proljetni cvjetovi, figurice pilića i kunića, vijenac, jaja i vaša mašta i dekoracija je spremna.
Umjesto da kupujete boje, pronađite boje i oblike koje vam je priroda pripremila za Uskrs.
Prirodne boje za jaja:
Crvena – ljuske od luka
Bordo – sušeni cvjetovi gospine trave
Zelena – kopriva i špinat
Smeđa – listovi i ljuske oraha, jaka crna kava ili crni čaj
Plava – sok od borovnice i listovi ljubičastog kupusa
Žuta – kurkuma u prahu, cvjetovi kamilice, cvjetovi maslačka, kora limuna
Narančasta – mljevena crvena paprika
Ružičasta – u istom omjeru pomiješajte sok od cikle i sok od brusnica
Oblici na jajima:
stara prokušana metoda jesu listići i cvjetići koje fiksirate najlonkom na svježe, neobojeno jaje i stavite ga u otopinu s bojom.
Postupak:
Na litru vode ide nešto manje od kilogram naribanog ili u blenderu usitnjenog voća i povrća koje koristite za bojanje. Ako koristite začine prahu, idu tri pune žlice.
Jaja stavite u hladnu vodu s bojom (znači s ljuskama luka ili s bilo kojom drugom namirnicom, gore navedenom) i kuhajte na laganoj vatri pola sata, nakon što voda zakipi.
Ostavite jaja da se ohlade u boji. Ako jaja bojite voćem i povrćem, dodajte u vodu dvije žlice octa (učvrstit će boju), ako bojite začinima, nemojte dodavati ocat jer će smanjiti intenzitet boje.
Na kraju jaja možete ulaštiti slaninom ili uljem da se sjaje.
Da bismo pružili najbolje iskustvo, koristimo tehnologije poput kolačića za čuvanje i/ili pristup informacijama o uređaju. Suglasnost s ovim tehnologijama će nam omogućiti da obrađujemo podatke kao što su ponašanje pri pregledavanju ili jedinstveni ID-ovi na ovoj web stranici. Nepristanak ili povlačenje suglasnosti može negativno utjecati na određene karakteristike i funkcije.