Knjige i glazba

Europom u 30 knjiga: Sam među Ircima

Za čitatelje koji su propustili detaljno pratiti zbivanja u crnogorskoj književnosti tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, Miodrag Vuković mogao bi se pokazati njezinom najbolje čuvanom tajnom.

Za čitatelje koji su propustili detaljno pratiti zbivanja u crnogorskoj književnosti tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, Miodrag Vuković mogao bi se pokazati njezinom najbolje čuvanom tajnom.

Ovaj pisac i novinar svojim je apartnim, originalnim i stilski virtuoznim kratkim pričama od kraja sedamdesetih do svoje smrti 2013. godine utirao sasvim nove prozne smjerove, izravno utječući i na danas mnogo prepoznatljivija književna imena, poput bliskog mu prijatelja Svetislava Basare. Priča u njezinom klasičnom smislu – naracija – povlači se u pozadinu, i pozornicu prepušta jeziku. Način na koji mu Vuković pristupa i prepušta mu se, u potpunosti redefinira ustaljene prozne obrasce. Upravo je jezik, njegova nezadrživa energija, radost imenovanja, njegova prevrednujuća snaga i subverzivni potencijal koji se često ostvaruje kroz britku ironiju – glavni junak ovih furioznih redaka: svaki put kada se suočite s bjelinom margine suočeni ste s ponorom.

Predvidjeti kakvim će vas obratom, naizgled niotkud izniklim novim likom (vestern-revolverašem ili kondukterom lokalnog vlaka, golmanom Partizana ili Sherlockom Holmesom samim), ili briljantnom lirskom slikom Vukovićev zaigrani, ludistički jezični stroj zaskočiti posve je nemoguće. Sigurni možete biti samo u jedno: u izgrebenom ogledalu saloona ugledat ćete drhtav, rijetko uhvatljiv lik beskompromisne, vrhunske proze.

O autoru:

Miodrag Vuković rođen je na Cetinju 1947. godine. Živio je u Nikšiću i Beogradu (gdje je studirao), a od kraja šezdesetih godina u Podgorici, gdje od 1973. do umirovljenja 2009. godine radi kao novinar u dnevnom listu Pobjeda. Bavio se širokim rasponom redakcijskih poslova – od lekture i redakture, preko uredničkih pozicija do klasičnog novinarstva i kolumnistike. Izbor iz potonjih tekstova objavljen je u dvije knjige naslovljene – kao i najdugovječnija njegova kolumna – U prolazu, a za svoj je rad u novinarstvu Vuković više puta nagrađivan.

Prva knjiga Vukovićevih priča Krug, soba objavljena je 1978. godine, nakon čega će uslijediti još pet kratkopričaških naslova: Pozna ljubav Ane Frank (1991.), 24 (1994.), Mlaka voda (1998.), Bjut Hil (2002., pod pseudonimom Virgin Woolf) i Nakon šutnje (2006.), a priče iz njih uvrštene su u niz izbora i antologija. Svoju jedinu, ali zapaženu knjigu pjesama Crtač stripova objavio je 1983. godine. Za književni rad primio je nagradu Udruženja književnika Crne Gore „Marko Miljanov“. Umro je 2013. godine u Podgorici.

[box style=”0″]

V.B.Z. i She.hr darivaju! Što trebate?

  • U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #irska

Prijave primamo do 17. kolovoza, točno u podne.

Pokloni će biti poslani samo na adrese u Hrvatskoj. Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke s brojem telefona dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Možete se prijaviti samo jednom!

Dobitnica: Lara Kurtyan

[/box]

Ne propustite

Knjige i glazba

Dobitnik je brojnih nagrada: Nagrada „Biljana Jovanović“ za Dnevnik druge zime, Nagrada KulturKontakt Austria za roman Komo, Nagrada Narodne biblioteke Srbije za Komo, Nagrada...

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version