Gastronomija

Falafel od cvjetače

Falafel je uz humus vjerojatno najpoznatije bliskoistočno jelo.

Falafel je uz humus vjerojatno najpoznatije bliskoistočno jelo. Ne zna se točno odakle potječe prvi recept za falafle – neke teorije govore da se falafel jeo još za vrijeme faraona u Egiptu, dok druge sugeriraju da je u Egipat došao s Arapskog poluotoka.

Kako god, danas se može jesti posvuda, a zahvaljujući Olji – i u vašem domu! I to u malo drugačijoj varijanti.

Recept slijedi:


Autor: Olja Brkljač – Olja’s Kitchen

  • Porcija: 5 osoba
  • Priprema: 10 minuta
  • Kuhanje: 40 minuta
  • Spremno za: 50 minuta
  • Zahtjevnost: za masterchefove u usponu
  • Vrsta obroka: predjela
  • Posebna prehrana: bez glutena, vegetarijansko

Trebat ćete:

 

 ZA FALAFEL OD CVJETAČE

  • 214 g cvjetače
  • 150 g crvenog luka
  • 25 g svježeg korijandera
  • 25 g svježeg peršina
  • 100 g Letifico bademovog brašna
  • 1 kom jaje
  • 3 kom češnja češnjaka
  • 4 žličica kima
  • 1 žličica soli
  • ½ žličice kurkume
  • ½ žličice chillija
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 5 kom tortilje

 

ZA UMAK:

ZA PUNJENJE:

  • povrće po želji (matovilac, krastavci, chilli, ljubičasti svježi kupus, rajčice)
  • parmezan
  • limeta

 

 Kad imate sve, onda:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  2. Sve sastojke osim cvjetače i maslinovog ulja stavite u blender i usitnite. Ako nemate blender možete to napraviti i sa štapnim mikserom. Bitno je da svi sastojci budu usitnjeni.
  3. Cvjetaču naribajte na ribež u posebnu posudu.
  4. Spojite sve navedene sastojke i oblikujte 16 okruglih loptica od dobivene smjese.
  5. Kada ste ih oblikovali premažite ih maslinovim uljem i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C 20 minuta.
  6. Izvadite ih iz pećnice i okrenite loptice na drugu stranu te dodatno pecite još 20 minuta.

Falafel od cvjetače je gotov!

  1. Tortilju namažite s umakom kojega ste pripremili tako da ste pomiješali sve navedene sastojke.
  2. Dodajte matovilac, krastavce, rajčice, nasjeckani ljubičasti kupus, chilli i falafel od cvjetače.
  3. Sve to zamotajte u tortilju, naribajte parmezan, nakapajte limetu i uživajte.

 

U slast!

Ne propustite

Gastronomija

Ovaj kruh je poželjan dodatak svakog jela... Možete jesti samostalno, ma možete ga i umakati u orahovom ulju, zašto da ne?

Gastronomija

Austro-ugarski biskvitni kolač, tradicionalni blagdanski ili nešto treće, dolazi u raznim varijacijama (dodacima), no ono što ga čini karakterističnim (tipičnim) je sam njegov izgled.

Gastronomija

Za dobar balans naspram obilja blagdanske trpeze, u pomoć nam priskaču sarme. Dobre za zdravlje, dobre za naš probavni sustav.

Brinimo jedna o drugoj

Da bi inspirirao i čitatelje she.hr portala Letifico je pripremio poklon paket s konopljom u glavnoj ulozi.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version