Događanja

Fašničke spelancije

Svi u samoborsku Fašničku Republiku!

Maskirana povorka na čelu s Princom, Srakom, Sucem i Fiškalom, malim Srakicama i Ventilator Brass Bandom kao pomagačima, cijelo to neobično i zabavno društvance stiže na zagrebački Trg bana Jelačića u subotu od 11.30 sati zabavljati prolaznike i namjernike. U pohodu na Zagreb krenut će od Hrvatskog narodnog kazališta, preko Cvjetnog trga, prošetati špicom…, a sve to ne bi li privukli što više posjetitelja na 184. Samoborski fašnik.

Što nas očekuje u Samoboru?

Večeras, 5. veljače i sutra navečer održava se Fašnički Rock vikend, svojevrsni uvod u veliku zabavu. Grupa Majke nastupa danas, dok će sutra posjetitelje zabavljati Crvena Jabuka. No, rokere ne mora zanimati isključivo glazba. Tako je Davor Gobac u samoborsku knjižnicu stigao s izložbom svojih likovnih radova i usput se proglasio dekanom fašničke akademije. Fotoreporterima je pozirao s darom – zlatnom Srakom.

Vrhunac ludovanja bit će od 12. do 16. veljače. U tom velikom finalu, posljednjega dana presudit će se Princu Fašniku. Nedoumica nema – ispaštat će za sve loše što nam se dogodilo spaljivanjem na lomači. Osim u toj tradicionalnoj igri, posjetitelji će moći uživati i u vatrometu.

U vrijeme fašnika sve je dozvoljeno, tada se može čuti i vidjeti što netko doista misli, a ne usudi se reći. Vrijeme je to i razuzdane zabave, domišljatosti i kreativnosti koja osobito dolazi do izražaja u maskama.

Sve o fašniku, dječjem dijelu programa, popratnim zbivanjima može se pronaći na: www.samoborski-fasnik.com.

Fašnička Republika do 16. veljače

Samoborski Fašnik je među najstarijima i najvećima pokladnim svečanostima u Hrvatskoj.

Simboli Fašnika su likovi Fašnička princeza Sraka, Princ Fašnik, Sudec i Fiškal, koji kroz duhoviti program 12. veljače preuzimaju ključeve grada i vladaju Samoborom koji postaje sjedište samoproglašene Slobodne Fašničke Republike do 16. veljače. Za vrijeme Fašnika ne maskiraju se samo ljudi, već i cijeli grad – ulice, trgovi i lokali mijenjaju svoj izgled uvijek originalnim ilustracijama i duhovitim i provokativnim natpisima. Dio programa je i Dječji Fašnik s povorkom maskiranih grupa osnovnih škola i vrtića s područja Samobora i okolice. Gradom će prodefilirati 13. veljače.

I lokalna samouprava, preciznije mjesni odbori imat će svoju povorku. Na svojim maskiranim alegorijskim kolima izvodit će razne spelancije (zafrkancije) na aktualne društvene teme.

Program Samoborskog fašnika možete preuzeti OVDJE.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Gastronomija

Restoran Cantilly u Samoboru oaza je mira, tišine, preukusne hrane i uređenog okoliša… I sve to uz gotovo zero waste koncept!

Putovanja

Hrvatska nudi fantastična odredišta za one koji traže zimski odmor, a iz popisa najpopularnijih destinacija među domaćim i inozemnim putnicima možemo vidjeti da njezina...

Zanimljivosti

Smješten uz Jarunsko jezero, Chic Bar&More zrači toplinom i ugodom i neizbježno privlači prolaznike na Jarunu.

Zanimljivosti

Od 29. studenoga do 7. siječnja, najpoznatija i najljepša šetnica okružena visokim, gordim platanama, ugostit će ugostitelje i male obrtnike, koji će tom prelijepom...

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version