Iako smo svi navikli na one iz dućana, ni jedna majoneza ne može biti toliko dobra kao prava domaća majoneza. Takva se majoneza može napraviti jednostavno i brzo, a osim što je ukusnija zasigurno je i zdravija.
Domaća majoneza
Sastojci
- 1 jaje
- 1 žličica senfa
- 1 žličica soka od limuna
- papar
- sol
- ¼ l ulja ili više ako treba
Upute
Razdvojiti žumanjak od bjelanjka. Od bjelanjka s malo soli napraviti čvrsti snijeg.
U žumanjak dodati senf. Iscijediti limunov sok. Dodati malo ulja. Uključiti mikser za miješanje.
Dodavati ulje u tankom mlazu. Nakon dodavanja cijele količine ulja, miksati još par minuta.
Žličicom dodavati male količine snijega od bjelanjaka, miksati najmanjom brzinom.
Potrošiti svu količinu snijega od bjelanjka, te posoliti i popapriti po ukusu.
Dobro ohladiti prije serviranja!
Francuska ili ruska salata
Ako u ovako spravljenu, posve domaću majonezu dodate povrće dobit će te salatu. Kockice mesa su glavna razlika između francuske i ruske salate. Obično je to kuhana šunka rezana na komadiće, ali može se staviti i pileće meso.
Sastojci
- 400 g graška
- 400 g krumpira
- 400 g mrkve
- 200 g kiselih krastavaca
- 5 jaja
- 450 g majoneze
- 1 žlica senfa
- sol
- papar
- sok od jednog limuna
- 100 g milerama
Upute
Krumpire i mrkve ogulite, operite i narežite na kockice. Kuhajte ih u blago posoljenoj vodi dok ne omekšaju. Skuhajte i zaleđeni grašak. Sve procijedite i dobro ohladite.
Tvrdo kuhana jaja ogulite i narežite na kockice. Narežite i krastavce te polovicu kiselkaste jabuke.
Pomiješajte narezana jaja, krastavce, jabuku te kuhane mrkve, krumpir i grašak. Dodajte i narezanu šunku.
Pomiješajte senf sa svojom domaćom majonezom i mileramom i tako začinite pripremljeno povrće. Okus doradite solju, paprom i limunovim sokom.
Dobro ohladite i poslužite uz nareske ili jela po želji.
Izvor: Recepttura, jutarnji.hr, volim-meso.hr