Događanja

Glazba od metli i kanti

Stomperi ne sviraju na klasičnim instrumentima nego na limenkama i sličnim predmetima.
Bečki će muzejski kompleks MuseumsQuartier, točnije njegove dvorane E i G do 18. listopada ugošćuju jedinu europsku stomper-trupu. No tko su zapravo stomperi?

Riječ je glazbenicima koji na koncertima ne sviraju na klasičnim i svima dobro poznatim instrumentima, to su ljudi koji u spektakularnim nastupima najčešće rabe odbačene predmete konzumerističkog društva poput starih guma, limenih poklopaca kontejnera za otpatke, limenki od boja, metli, vreća za smeće i sl. Ono što kod stompa posebno fascinira jest kombinacija ritma i pokreta, bubnjanja i plesa.

Jezik stompera u međuvremenu je postao dobro poznat u cijelom svijetu, a začetak neobičnog pokreta seže u daleku 1981. godinu, kada su njegovi začetnici, Amerikanci Luke Cresswell i Steve McNicholas, imali početnu ideju. Pravo rođenje doživljava 1991. na kazališnom “Edinburgh Festivalu”. Danas u svijetu postoje četiri stomp-trupe: jedna europska, jedna američka, jedna londonska i jedna iz New Yorka.

Jedini je austrijski stomper Johannes Bohun, koji je studirao bubnjeve te se na stričev poticaj 2001. godine prijavio na audiciju za stompera održanu u Londonu. Od tada je s europskom stomper-trupom proputovao gotovo sve europske zemlje te Novi Zeland, Mumbai i Šangaj.

Osim nastupa u više od 40 zemalja, filmskih projekata nominiranih za nagradu Oscar te nezaboravne filmske glazbe, stomp se proslavio i najnovijim scenskim showom pod nazivom “Lost and Found Orchestra”, koji je u međuvremenu posjetilo desetak milijuna gledatelja.

Više informacija na: www.stomponline.com/show.php.



You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Dobar posao

Trebamo se zapitati, zašto je Einstein gotovo svakodnevno svirao violinu, zašto kirurzi tijekom operacija slušaju Mozarta, zašto je Papa Benedict svirao Bacha na klaviru,...

Duh i tijelo

Korisni savjeti kako preživjeti napete dane.

Zanimljivosti

Novi singl poznate glumice, pjevačice i favoritkinje showa "Ples sa zvijezdama".

Zanimljivosti

TP Vision predstavlja nove verzije svojih Philips Fidelio premium ANC slušalica za postavljanje preko uha i vrhunske TWS bežične ANC slušalice lansiranjem novog modela...

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version