Istaknuto

Gluhi čuju bolje

Komunikacija je proces razmjene informacija preko dogovorenog sistema znakova.

Komunikacija je proces razmjene informacija preko dogovorenog sistema znakova. Poznata je činjenica kako samo 7% komunikacije uključuju izgovorene riječi, a ostalih 93% oslanja se na neverbalnu komunikaciju tkz govor tijela.

Neverbalna komunikacija je univerzalna i prirodna svakome od nas. Gluhe osobe više su usmjerene na neverbalnu komunikaciju, a ona je uvijek točna. To je jedan od razloga zašto gluhe osobe često čuju  bolje jer imaju veću mogućnost dobiti točnu informaciju o tome što njihovi sugovornici zaista komuniciraju. Riječi koje izgovaramo često nisu u skladu s onim što mislimo i osjećamo za što postoje brojni razlozi – od načina odgoja do raznih pravila ponašanja u društvu. Ali tijelo ako ga znate čitati  sve govori.

Znakovni jezik

Znakovni jezik sustav je vizualnih znakova koji posebnim položajem šake, orijentacijom i smjerom ruku, pokretima tijela i mimikom lica tvore smisao riječi. Kako bi pravilno na znakovnom jeziku rekli naprimjer riječ sreća ili tuga cijelo vaše tijelo sudjeluje. Tijelo prati i mimika lica. Izgovaranje riječi oblikovanjem usana bez korištenja glasa također je dio znakovnog jezika i daje dodatnu vrijednost jer vas povezuje s tijelom i usmjerava pažnju na vibraciju riječi koja se izgovara. Kako bi razumjeli svog sugovornika trebate vidjeti njegovo tijelo i osjetiti vibraciju koju ono odašilje.

„Ono najbolje i najljepše ne može se vidjeti, pa čak ni dotaknuti. To se mora osjetiti srcem.“

Helen Keller

Balans lijeve i desne polutke mozga

Poznavanje znakovnog jezika poboljšava razumijevanje tijela i emocija jer daje novu dimenziju jeziku koji govorimo svakodnevno. Usvaja se novi pogled na komunikaciju općenito i istovremeno motorika koje se razvija korištenjem znakovnog jezika balansira lijevu i desnu polutku mozga. Danas postoje mnoga istraživanja koja dokazuju kako je ljudima koji prvo nauče koristiti znakovni jezik lakše učiti upravo zbog korištenja obje polutke mozga istovremeno.

Balans lijeve i desne polutke mozga olakšava svakodnevni život jer ste u mogućnosti objektivnije razmišljati. U skladu ste s onim što se događa i lakše i iskrenije izražavate sebe, čujete i komunicirate istinu. To je još jedan razlog zašto gluhe osobe često bolje čuju.

Prednosti učenja znakovnog jezika mnogobrojne su, a upoznavanje kulture gluhih i korištenje znakovnog jezika oplemenjuje vas kao osobu. Povežite se sa sobom i svojim tijelom, budite balansirani u svojim razmišljanjima i pogledu na život učenjem znakovnog jezika.

 

„Sreću nam ne donosi ono što vidimo i dodirujemo, ni ono što drugi rade za nas, nego ono što mislimo da možemo osjetiti i učiniti za drugoga, a onda za sebe same.“

Helen Keller

Autorica članka Ivana Song, certificirani trener i intervenor za gluhoslijepe osobe.

 

Ne propustite

Duh i tijelo

Slušati nije lako. Kako bismo zaista čuli neku osobu moramo to htjeti, ali i znati.

Seks

7 savjeta za održavanje strasti u ljubavnoj vezi.

Duh i tijelo

Jeste li se ikad pitali zašto se ljudi ponašaju čudno kad su pored vas? Kao da vam žele nešto reći, ali riječi nikako da...

Život u dvoje

Na temu zdrave komunikacije razgovaramo s Anom Miletić, psihologinjom i gestalt psihoterapeutom iz Centra za osobni razvoj Apsiha.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version