Idealne biljke za ured

Nije lako odabrati biljke za vlastiti dom, a odluka postaje još teža kad se radi o uredu gdje smo ograničeni količinom svjetla, prostora i pažnje koju možemo posvetiti biljci. Uredske biljke moraju biti otpornije na vanjske uvjete od sobnih, jer su izložene neprestanom grijanju ili hlađenju, često ne dolaze u doticaj sa svježim zrakom, a nazale se u neposrednoj blizini uređaja koji isijavaju toplinu i tako smanjuju količinu vlage u zraku.

Unatoč svim poteškoćama, pa i dodatnom trošku, biljke bi trebale biti obavezna oprema radnog mjesta jer razgrađuju štetne tvari i proizvode kisik. Pored toga, zelenilo je dobro za oči, smanjuje razinu buke (i stresa), dekorativno je za interijer i pridonosi stvaranju ugodne radne atmosfere.

No, koje biljke odabrati za ured?

Za čišći zrak

Kanarska datulja (Phoenix canariensis) je dekorativna biljka s dugačkim listovima i jestivim (ali neukusnim) plodovima. Preferira vlažna mjesta, ali joj ne smeta suh zrak. Brže raste ukoliko stoji na svjetlom, toplom mjestu. Potrebe za vodom ovise o lokaciji (u hladu treba manje vode nego na suncu). Ukoliko se nalazi na mjestu gdje temperatura ne prelazi desetak stupnjeva, zalijevati ju treba umjereno.

Gumijevac (Ficus elastica) potječe iz Azije i može narasti do visine od pet metara. Uputno ga je redovito podrezivati kako ne bi rastao samo u dužinu nego i u širinu. Treba vrlo malo vode i vrlo je otporan. Voli svjetlo i sobnu temperaturu (izbjegavati blizinu radijatora). Ima lijepe blistave jajolike listove koje bi povremeno trebalo očistiti od prašine.

Ostatak članka pročitajte ovdje.