Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Duh i tijelo

Iscjeljujuća moć lavande

Nekada davno su kršćani vješali stručak lavande na ulazna vrata jer su vjerovali da ih štiti od uroka i zlih sila, te je drevno vjerovanje u narodima da lavanda, njezina sadnja i upotreba donose sreću.

Lavanda je grmolika mediteranska biljka vuče podrijetlo s grčkih otoka, a nosi povijest dugu 2.500 godina. U to vrijeme otkriveno je i imenovano tridesetak vrsta i dvjestotinjak podvrsta i sorti lavande. Ljudima ju kuriste u razne svrhe: od kulinarstva, do medicine, higijene tijela ili rublja. Neki su lavandu smatrali cvijetom nevinosti i čednosti, no pridavala su joj se i jaka afrodizijska svojstva. Legenda kaže da je upravo lavandina vodica pomogla kraljici Kleopatri da zavede rimskog imperatora Cezara. A primjerice francuskog kralja Charlesa IV, koji je putovao sa svojim jastukom punjenim lavandinim cvijetom, blago uspavljivala. Stari su Rimljani upotrebljavali lavandino eterično ulje u kupkama jer je ono stimuliralo regeneraciju kože. Nekada davno su kršćani vješali stručak lavande na ulazna vrata jer su vjerovali da ih štiti od uroka i zlih sila, te je drevno vjerovanje u narodima da lavanda, njezina sadnja i upotreba donose sreću.

Kozmetičke blagodati

Od naših baka smo mogli naučiti da vrećicu s mirisnim sušenim ljubičastim cvjetovima pohranimo u ormar kako bismo sačuvali garderobu od moljaca. A danas su lavanda i lavandino eterično ulje veoma traženi proizvodi u farmaceutskoj industriji, kozmetici i kulinarstvu. U kozmetici se često koristi u proizvodima namijenjenima masnoj koži sklonoj aknama te dermatitisu i psorijazi. Losioni i ulja na bazi lavande čine kožu mekom i elastičnom, a šamponi jačaju korijen kose, smiruju vlasište i smanjuje izlučivanje sebuma. Različite vrste lavande imaju različita djelovanja pa pojedine djeluju umirujuće i antioksidacijski, dok primjerice španjolska lavanda, inače otrovna, se koristi u proizvodima za smanjenje strija. Zatim lavandini, posebice onaj hvarski, ima najjači antibakterijski i protugljivični učinak od svih vrsta lavandi. Kod manjih kožnih gljivičnih infekcija, može se nakapati nekoliko kapi lavandina abriala direktno na zahvaćeno područje, dva puta dnevno.

Recept za ulje od lavande

Lavanda je i odličan antiseptik te pomaže kod manjih rana, opekotina i uboda insekata. Za takve slučajeve si kožu možete premazati pripravkom od 100 ml jestivog biljnog ulja u koje ste dodali 20 kapi eteričnog ulja lavande. Također potiče epitelizaciju tkiva pa će rana brže zarasti, a ne peče kao alkohol stoga je idealan za djecu. Baš kao što je francuski kralj spavao na cvjetovima lavande, tako si i vi možete nakapati eterično ulje na jastuk i brže utonuti u san. Naime, miris lavande pomaže kod nesanice jer opušta i smiruje, a time poboljšava i san. Od davnina su joj pripisivali meditativna svojstva. U aromaterapiji lavanda se koristi i za ublažavanje glavobolje, kod stresa, za jačanje imuniteta te protiv visokog krvnog tlaka. S obzirom lavanda cvate u lipnju i srpnju, nakon čega se i žanje, sada je pravo vrijeme da kupite prve proizvode od ovogodišnje lavande. Ukoliko ste to zaboravili učiniti na moru, potražite i po dućanima s prirodnim proizvodima. Pri kuplji eteričnog ulja prave lavande znajte da ima slatkast, medno-cvjetni miris, ali ne smije imati bockavi miris. Na bočici mora precizno pisati latinsko ime Lavandula officinalis ili sinonimi Lavandula angustifolia ili Lavandula vera.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Ljepota

Ulje gospine trave možete koristiti svaki dan, a jedna bočica vam može trajati po godinu dana i više.

Beauty report

Slaveći 135 godina podržavanja žena i ljepote, Avon nastavlja svoje obećanje da će pomoći ženama otkriti svoju snagu i promijeniti svoj život na bolje.

Savjeti i preporuke

Smilje u svom sastavu sadrži ljekovite italodione, regenerirajuće neterpenske di-ketone, monoterpenske alkohole, monoterpene, estere, eterična ulja, gorke tvari, bioflavonoid i arzanol.

Beauty report

Poput proizvoda za ljetni pogled ispod obrva, nečega što štiti i naglašava usne, savršenog bronzera da naglasite svoju ljetnu preplanulost.  

Advertisement