Fashion report

Iz škole na modnu pistu

Rođen prije gotovo 60 godina, preppy stil i dalje oduševljava modne poklonike.
Kada su odijevale svoju djecu za školu, njihove majke nisu ni sanjale da će fini kašmir puloveri, prsluci, polo majice i plisirane suknje postati prepoznatljiv stil koji već sezonama ne silazi s vrha svjetskih modnih pista.

Ne uniformiranosti

Postao je popularan davnih 50-ih godina prošlog stoljeća u privatnim američkim školama, kada je bilo pitanje prestiža nositi skupu odjeću koja je više govorila o podrijetlu, nego o stilu pojedinca. Radilo se o imućnoj visokoj klasi, koja je vrijeme provodila u skupim internatima, privatnim fakultetima, na tenisu ili jedrenju.

Svijetle bermude sa nonšalantno prebačenim puloverom oko ramena, jednostavna bijela košulja u kombinaciji sa capri hlačama, ili prsluk u svijetlim tonovima bili su glavne odlike preppy stila.

Modni come-back u osamdesetima

Međutim, buntovne šezdesete su donijele promjene, mladi su odbacili uniformiranost i okrenuli se slobodoumnijem načinu izražavanja i oblačenja.

Uštogljeni, jednoličan stil nije naišao na razumijevanja nove generacije mladih koji su se protivili svakom obliku materijalizma i konformizma.

Preppy stil, nekad simbol statusa i bogatstva, tako je pao u potpuni zaborav i otišao u modnu povijest.

I onda je jedan film promijenio sve. „Valley Girl“ s tada relativno nepoznatim Nicolas Cageom i Deborah Foreman u glavnim ulogama ponovno je vratio polo majicu na veliko platno, ali i na modne piste.

Milijuni mladih pohrilo je u kino vidjeti film, ali i kopirati novootkriveni modni stil. Ona poput školarke, on u college jakni. Dobitna kombinacija koja je osvojila svijet.

Renesansa preppy stila

Danas gotovo da i nema dizajnera koji u svojoj kolekciji nije unio dašak preppy stila. Bilo da se radi o punk stilu, koji voli Luella Bartley, romantičnom i ženstvenom kojima je oduvijek vjeran Valentino, ili pak kariranom uzorku kojeg smo vidjeli u kolekcijama Dolce & Gabbane i Alexander McQuenna, preppy je podjednako oduševio i modnu kritiku i poklonike širom svijeta.

Čak su i zakleti pobornici sexy glamuroznog stila, Versace i Roberto Cavalli inspiraciju pronašli u čistom, ispoliranom izgledu. Mainstream brandovi Gap, Top Shop i ultimativni kralj preppy stila, Lacoste vjerni su iz sezone u sezonu preppyju i predlažu svijetle pastelne tonove kao bazu, a vole poigravanje s različitim uzorcima i nijansama intenzivnijih boja.

Tako je preppy stil iz pomalo konzervativnog, dosadnog stila postao nezaobilazan trend i doživio pravu renesansu u modnom svijetu.

Za ultimativni preppy look nisu potrebne polo majica i plisirana suknja. Dapače, kombiniranje različitih stilova i varijacija preppy looka je poželjno, no treba izbjeći jednoličnost i prilagoditi preppy svojoj osobnosti i životnom stilu.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Fashion report

Dizajner Zoran Mrvoš sa svojom novom kolekcijom nije kreirao iluzornu bajku, već stvorio dizajnersku priču koja odražava stvarnost, a koja priča o stvarnim ženama...

Zanimljivosti

Zahvaljujući inovativnom partnerstvu između održivog modnog brenda Krie Designa i projekta Provir, ribarske mreže postale su naš saveznik u borbi protiv zagađenja mora i...

Zanimljivosti

Bez obzira radi li se o slabovidnosti, zaštiti od plavog svjetla ili pak sunca, naočale su dio svakodnevnog života, one su modni dodatak i...

Trendovi

Još jedna uspješna suradnja dizajnerice Ingrid Rojc i Sanje Kljajić koje su udružile svoje snage i napravile mušku kolekciju odjeće i nakita.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version