SheRULES

Iz Zagorja za UNESCO

Igračke supružnika Kunić privlače pozornost na sajmu Eko-etno.
Dječje igračke tradicionalne izrade iz Hrvatskoga zagorja uvrštene su na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine. Na sajmu Eko-etno razgovarali smo s Dragom i Marijom Kunić, vlasnicima obrta „Domaća radinost Kunić“, koji prave takve igračke.

Obitelj Kunić godinama je izrađivala drvene igračke u svojoj kući u Stubičkom Lazu. Kada su ih počele obilaziti komisije UNESCO-a i hrvatskog ministarstva kulture, nisu znali što se događa.

– Obilazili su nas nekoliko dana. Nisu nam htjeli reći što se događa, da se ne razočaramo ako nas UNESCO-ova komisija ne izabere. Poslije nam je ministar Biškupić rekao kako je jako sretan i ponosan – veli simpatična Marija Kunić.

Poslije Japana, Koreje i Kine Hrvatska je četvrta zemlja na svijetu, a prva u Europi, po broju UNESCO-ovih priznanja. Od 16 prijavljenih hrvatskih posebnosti, uvršteno ih je sedam. Ručno izrađeni konjići, minijaturni namještaj, frule i lutke iz Zagorja postale su tako hrvatski proizvod priznat u svijetu.

Igračke iz sela Laz


– Nekada je cijelo selo živjelo od toga. Nije bilo strojeva i alata za rezanje i oblikovanje drveta. Rabili su se obručnjaci, daščice su se cijepale i glodale. Igračke su se na kraju ukrašavale vodenim bojama i tintom – objašnjava Marija.

Malo selo Laz kraj Marije Bistrice bilo je kolijevka tradicionalnih igračaka. Svaka kuća pravila je svoje igračke. Muškarci su obrađivali drvene figure, a žene bojile i ukrašavale gotove igračke.

– Igračke je izrađivao moj tata, ja sam naslijedila njegovu ljubav za tim zanatom. Naš mlađi sin također je zainteresiran za izradu tradicionalnih igračaka – priča Marija.

Problem im predstavlja plasman igračaka, za koje je teško naći prodajni prostor. Kunići kažu „da su za akciju“ i žele svoje igračke ponuditi na tržištu. Svi koji imaju interes za originalnim hrvatskim suvenirima mogu im se javiti na broj 00 385 49 419 731.

Romantični podsjetnik

„Tradicionalna izrada dječjih igračaka u Hrvatskom zagorju prenosi se s generacije na generaciju, čineći tako tu zajednicu svjesnom svoga identiteta, istodobno igrajući važnu ulogu u društvenoj socijalizaciji u njihovim životima“, piše u objašnjenju UNESCO-ove komisije.

Za svijet, izrada tih igračaka romantični je podsjetnik na prošla vremena. Za te vesele i radišne ljude to je zabava i zadovoljstvo koju žele sačuvati od utjecaja modernog društva.

(www.profitiraj.hr)

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Zanimljivosti

Hrabra majka hrvatskoj javnosti poznate djevojčice Lave i sina Ozrena, NLP trenerica i supruga, Petra Petrušić gošća je ovotjedne epizode podcasta „Mame kod Lane“...

Zanimljivosti

Istakni svoj jedinstveni stil uz orginalne TOCO tenisice

Dobar posao

Donosimo vam još nekoliko savjeta kako se lakše vratiti na posao.

Zanimljivosti

Prema široko prihvaćenoj definiciji, medijska pismenost uključuje sposobnosti pristupa, analize, vrednovanja i stvaranja medijskih poruka u različitim oblicima.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version