Moj dom

Izazov zvan potkrovlje

Uređenje potkrovlja svojevrstan je konstrukcijski i estetski izazov, jer kosine diktiraju uređenje!

U velikim gradovima potkrovlja su najskuplje i najtraženije nekretnine prije svega jer u gusto izgrađenim gradskim sredinama to postaju jedini prostori koji uvijek imaju pogled i sunčevu svjetlost. Ipak, uređenje potkrovlja svojevrstan je konstrukcijski i estetski izazov, jer kosine diktiraju uređenje!

Boravak u potkrovlju pruža osjećaj izoliranosti od drugih stanara i ulične buke, dok se istovremeno može iskoristiti maksimalno dnevno osvjetljenje i pogled na grad preko krovova okolnih objekata.

 

Atraktivno stanovanje u potkrovlju danas je, lakše nego ikad, ostvariti. Pogotovo ako gradite novu kuću ili adaptirate postojeći objekat u niskoenergetski.

Naime, standardni krov danas se zamjenjuje lakom i i izuzetno nosivom polumontažnom Ytong konstrukcijom za izvedbu međukatnih, krovnih, stubišnih i ostalih dijelova objekata. Ta se roštiljna, lakobetonska konstrukcija naziva „bijeli strop/krov“ i predstavlja revoluciju u praktičnoj i štedljivoj gradnji, za montažu koje je potreban minimalni broj radnika.

Kosine su karakteristika potkrovlja

Kod adaptacije tavana u lijepo potkrovlje iskoristivost ipak treba procijeniti na svakom pojedinačnom slučaju. Ono čemu se obično teži su tzv. dupleksi. Riječ je o tome da se potkrovlje adaptira tako da ima dvije razine, odnosno da se dnevna i noćna zona odvoje po vertikali, tako da na jednom nivou imamo dnevne prostore, a na drugom spavaće sobe i pripadajuće kupaonice.

Pošto se u potkrovljima, posebno prilikom adaptacija, susrećemo sa detaljima koji nisu uvijek “čisti” i minimalistički, bijela boja je najjednostavniji način da se ti detalji “ispeglaju”. Pa čak i za uređenje dječjih soba. Kojima, ipak, dodajte pokoji veseli i šareni detalj.

 

Bijela je najneutralnija boja (odnosno ne-boja) koja je u stanju pomiriti kompliciranu geometriju, različite teksture, kao i nejednake visine, a da istovremeno pruži adekvatnu podlogu za živost koju će u prostor unijeti sami stanari.

Bijela, kao i druge svijetle boje poput pastelne nijanse bež, svijetlosive s pokojim detaljem u jarkoj boji i slično, također doprinosi da prostor izgleda veće, više, svjetlije i čistije, što je za prostore ispod krova, posebno u nižim dijelovima, jako bitno. Također, bijela se odlično slaže sa prirodnom bojom drveta koja je često nezaobilazan dio interijera potkrovlja.

 

Ne propustite

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version