Ukusna i topla peciva, poput naših buhtli, uvijek su dobro došla osobito u hladnije vrijeme uz šalicu toplog kakaa ili čaja. Isprobajte jednostavan recept za fine buhtle s marmeladom koje se tope u ustima!
Sastojci
Tijesto
500 g glatkog brašna
40 g svježeg kvasca
1 jaje
170 g maslaca sobne temperature
3 žlice šećera
1 vanilin šećer
250 ml mlakog mlijeka
naribana korica 1 limuna
Ostalo
2 žlice maslaca
šećer u prahu
pekmez željenog okusa (jagoda, šljiva, marelica…)
Priprema
Najprije pripremite kvasac. U malu zdjelicu stavite razlomljeni kvasac, 1 žlicu brašna, 1 žlicu šećera i 100 ml mlijeka. Ostavite kvasac 10-15 minuta na toplom mjestu da se zapjeni.
Brašno prosijte u veću zdjelu pa dodajte šećer, vanilin šećer i sol. Zatim dodajte jaje, margarin, pripremljeni kvasac, ostatak mlijeka i limunovu koricu pa spiralnim nastavcima za miksanje umijesite glatko tijesto.
Tijesto prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite sat vremena na toplom mjestu da se diže. Kada tijesto udvostruči volumen malo ga premijesite i na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte 0,5 cm debelo.
Izrežite pravokutnike (10×10 cm), u svaki stavite žlicu pekmeza željenog okusa pa krajeve savijte u sredini. Pritisnite krajeve prstima da se tijesto dobro slijepi.
Tijesto slažite u namašćen i pobrašnjen okrugli kalup za pečenje tako da rezana strana bude okrenuta prema dolje. Ostavite tijesto još pola sata da se diže.
Buhtle pecite 20-25 minuta na temperaturi od 180 ºC. Pečena peciva premažite otopljenim maslacem i posipajte šećerom u prahu.
Da bismo pružili najbolje iskustvo, koristimo tehnologije poput kolačića za čuvanje i/ili pristup informacijama o uređaju. Suglasnost s ovim tehnologijama će nam omogućiti da obrađujemo podatke kao što su ponašanje pri pregledavanju ili jedinstveni ID-ovi na ovoj web stranici. Nepristanak ili povlačenje suglasnosti može negativno utjecati na određene karakteristike i funkcije.