Gastronomija

Jednostavni desert s chia sjemenkama i mangom

O dobrim učincima po organizam i kvaliteti chia sjemenki već pjevaju i ptice na grani.

O dobrim učincima po organizam i kvaliteti chia sjemenki već pjevaju i ptice na grani. Nebrojeno recepata je postavljeno na internet, u svim mogućim varijantama i zbilja možete birati po svojim afinitetima.

S chia sjemenkama prvi put sam se susrela prije kojih godinu dana i to na preporuku savjetnice za prehranu, moje drage Margo iz centra Motus Melior, te sam ih uvrstila u svoj program prehrane. I iskreno, ne znam kada me je zadnji put neka namirnica toliko oduševila!

Za sve vas koji ih još niste probali, chia sjemenke su blagog i neutralnog okusa i vrlo umirujuće djeluju na probavni trakt. O tome koliko su bogate vlaknima, proteinima i masnim kiselinama, vitaminima, mineralima i fitonutrijentima možete pročitati na svakom koraku, što vam i preporučujem da uradite ako ih još uvijek niste otkrili ili ne znate puno o njima. Zbilja nije čudno da chiu nazivaju super hranom! Ja ih obično konzumiram uz doručak, pomiješane sa zobenim pahuljicama, sjemenkama sezama i lana, sušenim brusnicama i/ili suhim šljivama itd…

Međutim, ovog puta sam zamoljena od naše drage urednice i moje prijateljice Ljubice, koja ima problema sa štitnjačom, pa sukladno s tim i regulacijom i održavanjem tjelesne težine da napravim, ako ikako može, nešto fino i zdravo. Pretpostavljam da bi u mom slastičarskom svijetu to podrazumijevalo desert s čim manje šećera u sebi. Chia mi je prva pala na pamet. Krenula sam tražiti i gledati kako se sve koriste chia sjemenke u desertima i ajmeeeee… nema kraja!

Kao što sam mnogo puta do sada znala napisati, mašta je granica! Meni je osobito pažnju privukla kombinacija s mangom. Osim što je vizualno prekrasna kombinacija, možda ponajviše zato što ga sama još nisam toliko koristila u slasticama, a volim ga.

Dakle, može li neki desert… nešto zdravo i bez cukra? Ma naravno da može!

Sastojci

  • 250 g kokosovog mlijeka
  • 30 g chia sjemenki
  • 150 g pirea od manga
  • 3-4 suhe šljive
  • 3-4 žlice ekstrakta vanilije

Postupak:

Kokosovo mlijeko, chia sjemenke i ekstrakt vanilije zakuhati i pustiti neka kuha par minuta, dok se ne počne zgušnjavati. Maknuti s vatre i pustiti da se hladi povremeno miješajući.

U međuvremenu, oguliti mango, narezati ga i pomoću štapnog miksera, blendera ili multipraktika napraviti pire te ga razdijeliti u 2 čaše.

Jedan dio prohlađenih chia sjemenki uliti u jednu čašu preko pirea od manga. U drugi dio ubaciti sitno narezane suhe šljive, dobro promiješati te preliti preko pirea u drugoj čaši. Ostaviti u frižideru da se dobro ohladi i ukrasiti po želji.
Konzumirati s veseljem!

Napomene:

  • Čisto informativno, ovo su čaše od cca 130 ml. Naravno da možete koristiti koje želite i koje vam najviše odgovaraju.
  • Vodite računa da mango koji koristite bude zreo. Dakle, mora biti mekan. Nije da ga morate takvog kupiti, ali onda neka odstoji par dana u kući dok ne sazrije do kraja.
  • Znam da se chia sjemenke često dodaju u hladno mlijeko i ostave da nabubre. S obzirom na to da se kokosovo mlijeko stišće i na temp. od 20°C meni je puno draža opcija ugrijati na vatri i pustiti da par minuta sve zajedno kuha – tako se i chia puno brže razmekša i nabubri.
  • Naravno da umjesto manga možete koristiti bilo koje drugo voće.
  • Ekstrakt vanilije dodajte po želji.
  • Ako imate tvrđe suhe šljive, onda ih nasjeckajte i prokuhajte u kokosovom mlijeku skupa s chiom. Mekane nije potrebno.
  • S obzirom na to da je mješavina chie gušća i teža od voćnog pirea, u čaše stavljajte žlicu po žlicu, da vam se ne bi dogodilo da u sredini napravite krater i onda nemate lijep i čist presjek.
  • Umjesto kokosovog, može koristiti i bilo koje drugo mlijeko!

Dobar tek…

Recept vam donosi  Slatka Radionica by Vesna Nakić.

Ne propustite

Savjeti i preporuke

Osim što kožu možete hraniti izvana, možete joj osigurati potrebnu vlažnost i lijep izgled iznutra ako jedete prave namirnice.

Budi fit

Egzotična voćka u sebi krije brojne hranjive tvari.

Brinimo jedna o drugoj

Chia sjemenke posebno su atraktivne kod ljudi koji žele smršavjeti, no zbog svojih nutritivnih vrijednosti trebale bi se naći na svakom jelovniku.

Brinimo jedna o drugoj

Za razliku od ostalih sastavnica hrane, kao što su masti, proteini ili ugljikohidrati, dijetalna vlakna se ne probavljaju u vašem tijelu. Iako organizam ne...

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version