Gastronomija

Jesenska salata od kestena

Pršut, cikla, matovilac i jabuka – vjerni prijatelji smeđih kapljica.

Osim žutim lišćem na pločnicima, našim gradom jesen je zavladala  i opojnim mirisom pečenog kestenja. Malo tko ih ne voli tople i pečene uz crno vino ili u raznim slasticama, ali samo neki su dovoljno odvažni da se upuste u pripremu kestena u slanoj varijanti. Stoga vam danas donosimo recept koji će proširiti vaše vidike i potaknuti vas da isprobate nešto sasvim drugačije – salatu od cikle, matovilca, pršuta i omiljenog nam kestena.

Glatki crvenkasto smeđi plod, koji se do jeseni skriva u bodljikavoj košuljici, pripada skupini orašastih plodova, ima veliku energetsku vrijednost, a od ostalih se razlikuje nižim udjelom masti i velikom količinom škroba te jedini među njima sadrži vitamin C.

Kesteni, koji nas griju za prohladnih jesenskih dana regeneratori su minerala i imaju mnoga ljekovita svojstva; pomažu uslijed bubrežnih i probavnih tegoba, imaju antiseptična i antianemička svojstva, a čaj od kestena pogodan je za ublažavanju simptoma astme i bronhitisa. Ovaj orašasti plod u svojemu pečenom obliku sadrži više vitamina, dok u onom kuhanom više mineralnih sastojaka.

Zbog njegovog brašnastog, blagog i slatkastog okusa, ukusan je u svakom obliku – pečen, kuhan, pržen ili kao pire, a priprema se u omiljenoj slatkoj, ali i slanoj varijanti kada je najukusniji pečen uz korjenasto povrće, u raznim nadjevima, gustim juhama, u kombinaciji sa šumskim gljivama i naravno na salatu.

RECEPT – JESENSKA SALATA OD KESTENA S CIKLOM, PRŠUTOM I MATOVILCEM

Sastojci za 4-6 porcija:

  • 3 šnite kruha narezane na kockice
  • 3 do 4 žlice maslinovog ulja
  • 70 g matovilca
  • 175 g kuhanih kestena
  • 200 g kuhane cikle
  • 4 do 6 šnita pršuta
  • 1 jabuka

Za dresing:

  • 1 mali crveni luk, tanko narezan
  • 2 žlice vinskog octa
  • 2 žlice Dijon senfa
  • 4 žlice orahovog ulja

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Kockice kruha začinite s maslinovim uljem i malo soli i papra te ih rasporedite na protvan i stavite peći na 12 do 15 minuta. Kada kruh lagano posmeđi izvadite ga i pustite neka se ohladi na kuhinjskom papiru.

Za dresing tanko narezani crveni luk u manjoj zdjeli zalijte octom i ostavite tako 10 minuta. Pomiješajte senf i ulje , te mješavinu začinite solju i paprom te umutite u ujednačenu smjesu. Zatim joj dodajte luk u octu i ostavite za kasnije.
Skuhanu ciklu narežite na ploške. U veću zdjelu stavite matovilac i po njemu raskomadajte kuhane lješnjake, a zatim dodajte ciklu.

Na zagrijanoj teflonskoj tavi kratko propržite pršut sa svake strane dok ne postane hrskav. Netom prije serviranja narežite jabuku na tanke šnite te ih s krutonima, odnosno preprženim kockicama kruha, dodajte salati. Sve prelijte dresingom i dobro promiješajte. Salatu rasporedite po tanjurima, a na vrh svake stavite po dva hrskava komada pršuta.

Dobar tek!

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Gastronomija

Neodoljivi spojevi ukusnih pića i začina.

Gastronomija

Riječ je o sezonskom voću, povrću, začinima i ostalim namirnicama koje trenutno možete naći u dućanu i na placu, stoga napravite već sada popis...

Duh i tijelo

U nekakvom prirodnom ciklusu, jesen bi nas trebala podsjetiti da usporimo i uživamo u plodovima svoga rada

Gastronomija

Zamislite okuse bundeve, jabuke, brusnice, javora, kruške, smokvi, začinskog bilja... Ma savršena kombinacija uz ovu divnu jesen.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version