Kruh s pirovim, heljdinim i konopljinim brašnom uz magični dodatak Letificovog orahovog ulja donose nam vrijedne ruke Dubravke Bojić s bloga @dudabojic u suradnji s brendom Letifico.
Ovaj kruh je poželjan dodatak svakog jela… Možete jesti samostalno, ma možete ga i umakati u orahovom ulju, zašto da ne?
Osim Letificovih tajnih sastojaka, tajna je u domaćem starteru od raženog i pirovog brašna.
Evo kako napraviti startno tijesto:
20 g raženog startera ili
1 vrećica instant kvasca (u tom slučaju neka startno tijesto stoji oko 30 min na sobnoj temperaturi)
40 g vode
40 g pirovog brašna
Pripremiti startno tijesto i pustiti da se diže 6 sati na sobnoj temperaturi.
Zatim pripremiti tekuće i suhe sastojke za ostatak smjese.
Tekući sastojci:
4 dl vode
2 žlice LETIFICO orah ulja
Suhi sastojci:
200 g pirovog bijelog brašna
250 g LETIFICO heljdinog brašna
0 g LETIFICO konopljinog brašna
8 g soli
orah, sezam, chia,
bućine sjemenke
Pomiješati tekuće sastojke sa suhima i pustiti da odstoje 2 sata.
Zatim pomiješati startno tijesto sa smjesom tekućih i suhih sastojaka te zamijesiti u tijesto.
Ostaviti da se pod poklopcem ili folijom diže do jutra odnosno oko 8 sati na sobnoj temperaturi. Ujutro ga preklopiti kao pismo, oblikovati u štrucu te staviti u pobrašnjenu košaru.
Nakon dva sata dizanja u košari na sobnoj temperaturi pečemo ga u vrućem pekaču na 250 stupnjeva pod poklopcem. Zatim poklopac sklonimo, smanjimo temperaturu na 220 te pečemo još 20 minuta. Ohladimo na rešetki bez pokrivanja krpom i uživamo!
Iako se postupak sastoji od nekoliko faza i određenog vremena dizanja, vjerujte nam, svaki trud se isplati. A što je još bolje, ovako napravljen domaći kruh danima će trajati svjež.
Ako poželite i vi napraviti svoju verziju, sastojke potražite na Letificovom web shopu (www.letifico.hr).
Heljda je nekada, uz krumpir, bila osnovna seljačka hrana, budući je vrlo jednostavna za uzgoj jer uspijeva na siromašnoj, jako pjeskovitoj zemlji s dosta...
Austro-ugarski biskvitni kolač, tradicionalni blagdanski ili nešto treće, dolazi u raznim varijacijama (dodacima), no ono što ga čini karakterističnim (tipičnim) je sam njegov izgled.
Da bismo pružili najbolje iskustvo, koristimo tehnologije poput kolačića za čuvanje i/ili pristup informacijama o uređaju. Suglasnost s ovim tehnologijama će nam omogućiti da obrađujemo podatke kao što su ponašanje pri pregledavanju ili jedinstveni ID-ovi na ovoj web stranici. Nepristanak ili povlačenje suglasnosti može negativno utjecati na određene karakteristike i funkcije.