Gastronomija

Kako napraviti domaći ajvar?

Prvak svake prave zimnice je domaći ajvar koji mnogi majstori kuhinje pripremaju prema posebnim recepturama.

Mirisi svježe crvene paprike i patlidžana već se osjećaju u zraku – stiže nam priprema prave domaće zimnice! Prvak zimnice je domaći ajvar koji mnogi majstori kuhinje pripremaju prema posebnim recepturama, a kako bi njihova priprema bila jednostavnija i brža Dr. Oetker predstavlja novi Pikant Fix za ajvar.

Sastojci:

  • 1,5 kg crvene rog paprike (izvagano nakon čišćenja)
  • 0,5 kg patlidžana ‎(izvagano nakon čišćenja)
  • 2 l vode
  • 200 g ‎šećera
  • 250 ml ulja (npr. suncokretovog)
  • 1 Dr. Oetker Pikant Fix za AJVAR
  • *2 kg povrća i mješavina su dovoljne za 4 staklenke od 400 ml

Priprema:

Rog papriku operite, očistite od sjemenki i nasjeckajte‎ na komadiće. Patlidžane ogulite i nasjeckajte na komadiće.

U međuvremenu zakuhajte u loncu vodu sa šećerom. Prvo stavite nasjeckanu papriku u kipuću vodu i kuhajte dok ne omekša (ovisno o vrsti paprike bit će potrebno 10 – 15 minuta). Zatim dodajte nasjeckani patlidžan i nakon što zavrije kuhajte sve zajedno još 1-2 minute.

Ostavite povrće da se dobro ocijedi tijekom noći. Idući dan usitnite pomoću štapnog miksera ili mašine za mljevenje mesa.

U dublju tavu dodajte usitnjeno povrće i zatim dodajte ulje i sadržaj vrećice Pikant Fixa za Ajvar. Dobro pomiješajte sve zajedno. Nakon što zavrije,  kuhajte 5 minuta uz stalno miješanje.

Zatim napunite u pripremljene staklenke do vrha, zatvorite twist-off poklopcem I okrenite ‎na poklopac nekoliko minuta da izađe zrak.

SAVJET VIŠE: preporučujemo da po‎vrće nakon cijeđenja u potpunosti osušite kuhinjskim ručnikom. Naime, što će manje suvišne vode povrće sadržavati, to će ajvar biti kremastiji, odnosno sadržavati manje vode, a više okusa!

 

Ne propustite

Savjeti i preporuke

Osim što kožu možete hraniti izvana, možete joj osigurati potrebnu vlažnost i lijep izgled iznutra ako jedete prave namirnice.

Beauty report

Svi mi trebamo kožu koja sjaji i ova hrana će nam u tome pomoći.

Gastronomija

Osvojite ručak iznenađenja na baranjski

Gastronomija

Službeno jelo američke države Teksas.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version