Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Kako odabrati najzdravije posuđe za vašu kuhinju

Jedan gutljaj iz plastične čaše – i znate da pijete više od čaja. Iako čaša izgleda stabilno, ona to nije.

Stakleno posuđe je odlična zamjena za plastiku jer ne ispušta kemikalije u hranu. Sigurnije je za korištenje u mikrovalnoj pećnici, a mnogi kažu da je i hrana ukusnija nego iz plastičnih ili metalnih posuda.

Toksini naši svakidašnji izazivaju niz tegoba, alergija i bolesti, a ako postoji i najmanja mogućnost da ih izbjegnemo tada vrijedi napraviti pokoju promjenu. Tako razmišljaju oni koji su se okrenuli dobrim navikama u kuhinji pa u svijetu sve više raste prodaja zdravog posuđa.

Staklene boce i posude za podgrijavanje u mikrovalnoj pećnici sve više zamjenjuju plastične jer su otpornije na mikrovalove, štete manje ljudima, ali i okolišu.

Svake godine broj prodane plastike opada, a tome doprinose istraživanja koja potvrđuju da tvari poput ftalata i BPA (bisfenol A) iz boca i posuđa imaju štetno djelovanje na hormone, reproduktivni sustav, mozak te mogu povećati rizik od raka.

Staklo je odlična zamjena za plastiku jer ne ispuštaju kemikalije u hranu. Sigurnije su za korištenje u mikrovalnoj pećnici, a mnogi kažu da je i hrana ukusnija jer materijal ne utječe na okus, kao što je to slučaj s plastikom ili metalom.

Prednost pečenja u staklenim posudama je ravnomjerna raspodjela topline. Ne zagrijava se brzo poput drugih materijala, ali kad se jednom zagrije dugo će trebati da se ohladi.

Spriječite rizik od pucanja

Vatrostalne posude podnose visoke temperature, ali nagle promjene izazivaju pucanje pa se ispiranje vrućeg stakla u hladnoj vodi ili stavljanje posude u pećnicu direktno iz hladnjaka ne preporučuje.

Kako biste spriječili rizik od pucanja, vruće stakleno posuđe najbolje je vaditi iz pećnice na suhu krpu kako bi se umanjio šok koji može nastati zbog mokrih ili hladnih površina.
Ulijevanje vruće tekućine također se ne preporučuje. Izgrebene ili napuknute posude dobro je zamijeniti novima kako komadići ne bi ušli u hranu.

Stakleno posuđe osobito se preporučuje kod pripreme jela koja sadržavaju jaja ili kisele namirnice poput rajčica ili limuna s kojima metal reagira, poput primjerice aluminijskog ili željeznog.

Odlučite li zamijeniti svoju omiljenu metalnu posudu za pečenje staklenom, preporučuje se smanjiti temperaturu u pećnici za oko 25 stupnjeva Celzijusa te desetak minuta prije kraja pripreme provjeriti je li jelo pečeno prije vremena.

Emajl ili čelik?

Emajlirano posuđe je posebnom izradom staklo “prilijepljeno” uz metal. Nije štetno se dok se sloj emajla ne ošteti pa je dobro birati posuđe koje je skuplje, ali i kvalitetnije – s debljim slojem. Kako metal ne bi dospio u doticaj s hranom oštećeno emajlirano posuđe najbolje je baciti.

S posudama od nehrđajućeg čelika (inoxa) ili teflona važno je nježno postupati kako se ne bi oštetilo. Ogrebotine od ribanja otvaraju put štetnim tvarima pa hrana iz takvih posuda postaje toksična. Stručnjaci savjetuju da se u takvom posuđu hrana ne čuva; nakon kuhanja mudro ju je prebaciti u staklene posude.

Gus ili bakar?

U posuđu od gusa ili lijevanog željeza ne preporučuje se pripremati kiselu hranu kako ne bi reagirala s ionima željeza no dobro je za pečenje na malo ulja jer se hrana ne lijepi.

Cijena mu je nešto viša, baš kao i suvremenim bakrenim loncima koji se presvlače nehrđajućim čelikom. Premazom se spriječilo otpuštanje metala u hranu, kao što je to bio slučaj sa starinskim posudama.

Moderno bakreno posuđe se brzo zagrijava i hladi, što omogućuje savršenu kontrolu tijekom pripremanja hrane. Zbog toga je i omiljen alat u dobrim restoranima.

Na popisu materijala koji se preporučuju u kuhinji zasigurno je glineno i keramičko posuđe s kojim treba oprezno rukovati jer je vrlo lomljivo. Pritom valja izbjegavati metalne posude koje su tek presvučene tankim slojem keramike.

Izvor wish.hr

Više

Moj dom

Kuhinja i blagovaonica su bitni dijelovi svakog doma i mjesto gdje se okupljate sa svojim najbližima, obitelji i prijateljima, kako biste uživali u dobroj...

Dizajn

Kao centar i srce svakog doma, kuhinja je zasigurno prostorija kojoj posvećujemo najviše pažnje pri uređenju.

Zanimljivosti

Više od 115 proizvoda bio&bio robne marke nalazi se u 100% kompostabilnoj ambalaži od celuloznih vlakana, uključujući i naljepnicu, što znači da ih se...

Moj dom

Znamo da vam kroz glavu upravo prolazi misao kako vam ne treba još cijeli niz stvari na popisu dnevnih obaveza…

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.