Kako se lakše vratiti na posao nakon porodiljnog dopusta

nakon poroda

Jedan od najvećih izazova kod novih majki je povratak na posao i suočavanje s poslovnim obvezama nakon porodiljnog dopusta. Pomisao na to da ponovno morate ustati u šest sati ujutro i juriti na posao nakon što ste probdjeli noć uz uplakano dijete, gotovo je nezamisliva. Potrebno je vrijeme da naučite usklađivati svoje nove uloge, a to će vam ići mnogo brže ako vam dnevna rutina bude učinkovita i dobro organizirana. Tu je i strah mnogih žena – hoće li imati dovoljno odvažnosti za povratak na posao, a muči ih i pitanje kako će se utjecaj majčinstva odraziti na profesionalan dio njihova života.

Stručnjaci ističu da je prvi tjedan najteži zbog prilagodbe, no drže da mlade majke koje se nakon poroda žele vratiti na posao ne smiju izgubiti kontakte sa svojim suradnicima. Donosimo vam još nekoliko savjeta kako se lakše vratiti na posao.

Započnite s radom sredinom tjedna

Ako ste u mogućnosti, zatražite od poslodavca da započnete s radom u srijedu, umjesto u ponedjeljak. Naime, ako na posao dođete sredinom tjedna, nakon samo tri dana rada bit će te pred vikendom.

Očekujte nalet emocija

Čak i onim ženama kojima je posao i karijera bio na prvom mjestu prije odlaska na porodiljni dopust, teško će se moći koncentrirati samo na posao kada znaju da ih kod kuće čeka dijete. No, to je uobičajeno. Naime, treba proći neko vrijeme da uskladite posao i privatan život.

Stupite u kontakt s drugim novim majkama

Jedno od najvažnijih savjeta za mlade majke je da ne izgube kontakte sa suradnicima, ali i da prije povratka na posao stupe u kontakt s kolegicama koje su se tek vratile na posao nakon porodiljnog. Njihovi savjeti bit će vam od velike koristi.

Odvojite posao i privatni život

Ako sebe doživljavate kao poslovnu ženu, unatoč tomu što u određenom trenutku u životu obavljate majčinske dužnosti, nastojite uskladiti obitelj, posao i privatan život. Pokušajte na poslu dati svoj maksimum te biti što učinkovitiji. Nemojte zaboraviti da će vam jedino temeljito obavljanje radnih zadataka ostaviti dovoljno vremena za zabavu s djetetom.

Izvor:
Forbes