Moj dom

Kako uspješno uzgojiti maćuhice na terasi

Kako bi vam ovo cvijeće uvijek bilo na ponos trebate slijediti nekoliko savjeta o uzgoju.

Prilikom odabira cvijeća za sadnju u vrtu najčešće se biraju maćuhice (lat. Viola x wittrockiana) koje se nerijetko mogu vidjeti i na terasama ili balkonima obiteljskih kuća. Osim zbog lijepog izgleda, omiljeno su balkonsko cvijeće jer ne zahtijevaju puno brige, jednostavne su za održavanje i mogu preživjeti temperature do čak -23 Celzijeva stupnja.

Tijekom kupnje dobro pregledajte biljke i odaberite one koje imaju zdrave zelene listove i puno cvjetnih pupova.

Savjeti za uzgoj

Kako bi vam ovo cvijeće uvijek bilo na ponos trebate slijediti nekoliko savjeta o uzgoju. Na primjer, prilikom sadnje nastojite da ih ne sadite pregusto. Sadite li ih nekoliko u teglu ili žardinjeru pripazite da razmak bude barem 20 do 30 centimetara.

Maćuhice koje se nalaze u loncima ili posudama na terasi mogu početi s cvatnjom već u siječnju ako temperature nisu preniske. Cvjetove koji su ocvali pažljivo otrgnite ili ih odrežite škaricama odmah nakon što uvenu. Temeljito ih pregledavajte jer ih često napadaju gljivice, a postoji i mogućnost pojavljivanja neke druge bolesti.

Povremeno pregledavajte i listove te redovito uklanjajte one koji su oštećeni. Tako ćete maćuhice držati u dobroj kondiciji, ali i omogućiti nastajanje i otvaranje novih cvjetnih pupoljaka.

Zalijevanje treba obavljati nekoliko puta tjedno, nešto više u ljetnim danima. Ipak, nemojte pretjerati s vodom kako korijen ne bi istrunuo od vlage. Korijen maćuhice nježan je i osjetljiv na višak vode.

Uobičajeno je da se za vrijeme jakog mraza listovi maćuhica smotaju. Ne trebate se brinuti da su bolesni jer se radi o prirodnoj zaštiti od hladnoće. Čim dođe do toplih temperatura listovi će se opet izravnati. Padne li snijeg nemojte ga micati s biljke jer će dobro poslužiti kao izolator.

Ako razmišljate o odabiru cvijeća za terasu ili balkon s maćuhicama ne možete pogriješiti. Odlučite li se na ovu biljku susrest ćete se jedino s dilemom kako odabrati boju jer postoji velik broj sorti koje se razlikuju po boji cvijeta. Možete birati između nijansi od bijele do tamnoljubičaste – plavih, crvenih, ljubičastih, ružičastih, žutih, narančastih, crveno smeđih, bijelih, jednobojnih ili dvobojnih baršunastih latica.

Koju god nijansu odaberete, uz redovito održavanje i pravilan uzgoj maćuhice će svakako uljepšati prostor i vašoj terasi dati dodatan šarm.

Autor: Webgradnja.hr

 

Ne propustite

Moj dom

Stručnjaci iz Pelargonium for Europe otkrivaju koji trendovi trenutačno utječu na dizajn vrta i kako se pelargonije u to uklapaju.

Moj dom

Za stvaranje intimnog događaja koji odražava ambijent baš po vašoj mjeri spojite lijep i udoban namještaj, lampice, opuštajuće mirise, prozračne materijale, glazbu i mediteransku...

Moj dom

Sjedeće garniture Karim Rashida osmišljene su za talijanski brend Talenti.

Moj dom

Kolekcija za uživanje na otvorenom.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version