Beauty report

Kako zaustaviti starenje?

Starenje je prirodan proces, kojeg bi svi mi rado zaustavili ili barem odgodili. Znanost se intenzivno bavi otkrivanjem jedne od najvećih tajni: kako zaustaviti starenje.

Starenje je prirodan proces, kojeg bi svi mi rado zaustavili ili barem odgodili. Znanost se intenzivno bavi otkrivanjem jedne od najvećih tajni: kako zaustaviti starenje. Unaprijed se veselimo tom revolucionarnom otkriću. U međuvremenu vas želimo uputiti u čaroban i učinkovit svijet anti-age biljnih ulja.

Zašto koža stari?

Proces starenja počinje od rođenja i traje sve do smrti, prve nježne bore na našem licu opažamo već s dvadesetak godina.

Koža je dinamičan organ koji se stalno mijenja, a sastoji se od tri glavna sloja: epiderme, derme i subcutisa.

Za proces starenja ključne se promjene događaju u području derme. Ovaj sloj kože se sastoji od stanica vezivnog tkiva, tzv. fibroblasta i vlakana vezivnog tkiva – kolagena i elastina. Mlada koža je u savršenoj sinergiji: kolagen čini tkivo stabilnim i čvrstim, dok elastin osigurava rastezljivost i podatnost kože. S godinama dolazi do smanjenja kolagenskih i elastinskih vlakana. Kod zrele kože stanice gornjeg sloja obnavljaju se svakih 50, umjesto 27 dana, koliko taj proces traje kod mlade kože. Posljedično koža i potkožni dijelovi postaju tanji te dolazi do smanjenja udjela vode i masnoća u koži.

Osim unutarnjih faktora starenja, koji su određeni genetikom i kronološkom dobi, na starenje kože djeluju i vanjski utjecaji.

Mnogi ljudi vole „okriviti“ gene za preuranjeno nastajanje bora. Studije dokazuju da su naše genetske predispozicije odgovorne oko 30-tak % za prijevremeno starenje kože, dok loše životne navike imaju veliki utjecaj na naše opće zdravstveno stanje, pa tako i na stanje kože, čak 70-tak %.

Pušenje, rafinirana i šećerima bogata hrana, izloženost zagađenjima iz okoliša, stres, alkohol sve su to čimbenici koji znatno potiču neželjene procese starenja.

Pušenje utječe na gipkost kože, kapilari i krvne žile postaju krhke, što smanjuje dotok kisika i ishranjenost kože. Dugotrajno pušenje mijenja boju lica, koža izgleda beživotno i “uvelo”.

Preopterećenost toksinima također je jedan od uzroka prijevremenog starenja kože. Toksini se u koži nagomilavaju postepeno, a dolaze iz različitih izvora: lijekovi, rafinirana i nutrijentima siromašna hrana, biljna hrana tretirana nitritima, pesticidima, te konvencionalna kozmetika.

Biljna ulja & masne kiseline

Prirodna, hladno prešana biljna ulja od davnina su dio rituala njege žena diljem svijeta. Hranjiva biljna ulja iz organskog uzgoja osiguravaju esencijalne masne kiseline, vitamine i nutrijente neophodne za ishranu kože.

Jedna od karakteristika zrele kože jest smanjena sposobnost epidermisa da zadržava vlažnost. Potonje dovodi do nastanka linija na površini kože. Dublje u koži, dermisu, dolazi do smanjene produkcije kolagena i elastina što utječe na opuštenost kože i tkiva.

Esencijalne masne kiseline, koje su dio biljnih ulja, potiču hidrataciju kože te produkciju kolagena i elastina. Sastavni su dio lipidnog sloja na površini kože koji održava vlagu, mekoću i elasticitet.
Kako bi zadržali mladenački izgled kože ključno je održavati potrebnu razinu Omega-3, – 6 & – 9 masnih kiselina što postižemo na dva načina – oralnim uzimanjem dodataka prehrani i dermalnom aplikacijom ulja na kožu.

[box style=”0″]

Autor teksta: Dea Flores

[/box]

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

Ulje čajevca australski su Aboridžini koristili za liječenje brojnih oboljenja, od prehlada i rana do akni pa čak i hripavca tj. magarećeg kašlja.

Beauty report

Kako postići da su usne putene, mekane i zavodljive – evo nekoliko savjeta.

Savjeti stručnjaka

Određene namirnice sadrže tzv. aktivatore metabolizma koji pospješuju izmjenu tvari te poboljšavaju prokrvljenost probavnih organa, čime doprinose svakodnevnom optimalnom radu probavnog sustava.

Duh i tijelo

Uvriježeno je mišljenje kako su barem tri emocije koje osjećamo negativne, a to su tuga, ljutnja i strah.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version