Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zanimljivosti

Kapilare na nogama: Uzroci, simptomi i liječenje

Kapilare na nogama su manje krvne žile koje povezuju vene i arterije. Njihova glavna zadaća je prijenos tvari između krvi i tkiva.

Kapilare na nogama su manje krvne žile koje povezuju vene i arterije. Njihova glavna zadaća je prijenos tvari između krvi i tkiva. Riječ je o kompleksnom području u kojem se, poglavito kod nježnijeg spola, često javlja kronična venska insuficijencija koja nije samo estetski već je i medicinski problem.

Kako nastaju vene na nogama?

Krvne žile imaju zaliske koji sprječavaju povrat krvi tako da se zatvaraju nakon što propuste krv koja venama teče prema srcu. Zalisci se mogu opustiti i u tom slučaju njihova funkcija slabi što posljedično vodi do širenja krvnih žila i nastanka proširenih vena

Između 25 i 50 posto odrasle populacije boluje od kronične venske insufijencije, dok 5 do 15 posto ljudi boluje od teškog oblika bolesti. Na početku bolesti javljaju se površinske ispucale kapilare i vene, a kako bolest napreduje dolazi i do stvaranja proširenih vena, otoka nogu i kroničnih rana, obično prisutnih kod osoba starije životne dobi. Najčešći simptomi koji se javljaju su osjećaj težine i umora u nogama, a ponekad se javljaju i grčevi, češće prisutni preko noći. Važno je napomenuti kako se navedeni simptomi mogu javiti bez da se na koži vide znakovi venske bolesti.

Kako liječiti vene na nogama?

Nakon inicijalnog pregleda na kojem će se utvrditi klinička slika i prema nalazu dopplera vena i arterija donjih ekstremiteta, liječnik specijalist odredit će terapiju za vene. U slučaju upalnih promjena propisat će korištenje krema, u određenim slučajevima uz antibiotsku terapiju.

U slučaju da je potrebno uklanjanje kapilara na nogama, ono se može uspješno provesti metodom sklerozacije. Postupak se radi na način da se u vene ubrizgava tvar koja utječe na zatvaranje lumena vene. Sklerozacija je bezbolna, a provodi se pod vizualnom kontrolom ili pod kontrolom ultrazvuka. U težim slučajevima potrebno je i kirurško liječenje.

Više

Savjeti stručnjaka

Philips, predvodnik u inovativnim uređajima za osobnu njegu, predstavlja novu i do sada najnapredniju Sonicare Prestige limited edition električnu četkicu.

Zanimljivosti

Upotrebom proizvoda femidoc®  i unošenjem dovoljnih količina vode moguće je prekinuti začarani krug mokraćnih infekcija i drastično smanjiti mogućnost ponovne upale mjehura.  

Zdravstveni karton

Kako simptomi ova dva stanja mogu biti slični, važno je naučiti prepoznati je li u pitanju infarkt ili žgaravica da biste mogli na vrijeme...

Duh i tijelo

Naše uši su vrlo različite i postoji teorija da je nekoga moguće identificirati po njima, gotovo kao po otiscima prstiju.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.