Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti i preporuke

Karotenoidi su ključ za dobar izgled

Bez obzira na kreme, preparate i tretmane ljepota dolazi iznutra.

Bez obzira na kreme, preparate i tretmane ljepota dolazi iznutra. Ne samo kao posljedica duhovnog i emotivnog stanja već prehranom uvelike možemo utjecati na lijep izgled.

Naime, znanstvenici s britanskih Sveučilišta St. Andrews i Bristol otkrili su kako svakodnevno konzumiranje mrkvi i šljiva uvelike utječe na izgled. Bit ćete ljepši, privlačniji i zdraviji u roku dva mjeseca, tvrde znanstvenici u studiji objavljenoj u časopisu Evolution & Human Behavior

Šljive čuvaju zdravlje srca, potiču probavu, smanjuju razinu šećera u krvi, održavaju gustoću kostiju, čuvaju zdravlje očiju i štite od Parkinsonove i Alzheimerove bolesti. Šljive je najbolje jesti svježe ili sušene, a ponekad je zaista teško odoljeti ukusnim jelima u čijem su fokusu upravo ovi zdravi ljubičasti plodovi.

Šljive i mrkve su bogate karotenoidima koji koži daju zlatno žuti i ružičasti sjaj koji je uvelike znak zdravlja. Karotenoidi su naime skupina spojeva, u koji se ubrajaju i alfa-karoten, beta-karoten i beta-kriptoksantin. Iznimno su snažni antioksidansi koji štite od mnogobrojnih bolesti, a u organizmu se pretvaraju u vitamin A. 

Također su najveći borci protiv slobosnih radikala, jačaju obrambeni sustav, smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog udara te štite od stvaranja mrene na oku. Nalaze se u narančastom, žutom, crvenom i zelenom povrću i voću.

Danas poznamo oko 600 karotenoida, a među voćem i povrćem ih je 50. Osim u mrkvama i šljivama upravo ti karotenoidi mogu se pronaći u mangu, dinji, breskvi, kelju i špinatu, brokuli i drugima. Zato obogatite svoju proljetnu prehranu upravo tim namirnicama jer će vam dati zdravlje i potrebni sjaj.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Beauty report

Beauty Cocktail Mixer okupio je ljubitelje ljepote, stručnjake iz industrije i influencere kako bi istražili najnovije proizvode i trendove vezane uz ljepotu koje su...

Darivanje

Volimo pratiti Emily Cooper i njezine najbolje prijateljice kroz njihove burne živote u gradu ljubavi – i nadahnuti se njihovim privlačnim izgledom.

Savjeti stručnjaka

Znate li što i kada jedete, koliko vježbate, koliko ulažete u zdravlje?

Budi fit

Cedevita je pokrenula kampanju pod nazivom “21 dan optimizma” u kojoj građane potiče da kroz sitniCE, svakodnevna mala dobra djela, učine nešto lijepo za...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.