Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zanimljivosti

Karting – sport u kojem vozačice postižu odlične rezultate

Možda u Formuli 1 već dugo nismo imali vozačicu, no zato na karting utrkama žene već više od pola stoljeća postižu odlične rezultate, kako u Hrvatskoj, tako i na međunarodnoj sceni.

Znamo da se najbolje vozačice u povijesti autosporta mogu pohvaliti pobjedama u IndyCaru, WRC-u i na Reliju Dakar, kao i zapaženim nastupima u motociklizmu i Formuli 1.

No, sve zapravo kreće od kartinga, kao sporta koji je baza za svaki drugi oblik utrkivanja u automobilizmu. A upravo je karting odlična prilika za žene da pokažu svoje vozačko umijeće, jer ovaj tip jurilice perfektno im odgovara po pitanju voznih karakteristika i fizičkih zahtjeva.

Radi se o vozilima s četiri manja kotača te upravljačem bez serva i stolicom koja se nalazi bliže stražnjem kraju nego sredini, s brzinama koje kreću od 50 km/h na kartingu za građanstvo do 125 km/h koliko natjecatelji i natjecateljice mogu juriti na profesionalnim natjecanjima.

Karting je sport u kojem je ključno voziti precizno, bez pretjeranog proklizavanja stražnjeg dijela na izlasku iz zavoja. Pretjecanja nije lako izvesti, pogotovo ako je uska staza pa zbog toga obično dolazi do kontakta u duelima, a brzine su takve da zavjetrina može imati utjecaj na ishod utrkivanja i nije se lako odvojiti od konkurencije i s lakoćom pobijediti. 

Prve karting utrke pojavile su se još pedesetih godina prošlog stoljeća u Sjedinjenim Američkim Državama, a zatim su stigle u Europu, gdje su omiljena zabava širokim masama u različitim karting centrima, ali i dobra odskočna daska za lansiranje vlastite vozačke karijere…

Koliki su troškovi kartinga?

Ako se želite okušati u kartingu trošak vožnje neće biti velik, jer postoje karting centri u Zagrebu i još nekim hrvatskim gradovima u kojima možete sjesti u vozilo i desetak minuta iskušavati stazu, po cijeni od stotinu kuna, a ponekad čak i nižoj.

Radi se o kartinzima za građanstvo koji ne postižu velike brzine, ali su vrlo zabavni, a ako sanjate o profesionalnoj karting karijeri, tada su i troškovi znatno veći. Pa će vas tako kupovina osrednjeg kartinga doći najmanje 5.000 eura, a cijena premašuje 10.000 eura ako namjeravate kupiti kvalitetnu jurilicu s odličnom opremom, kako biste se mogli cijelu sezonu utrkivati, prenosi Vozim.hr.

Naravno, što je natjecanje važnije to su i troškovi sudjelovanja veći, zbog čega je za ozbiljnu karting karijeru potrebno pronaći sponzore, kako biste mogli voziti na vrhunskom nivou. No, amaterske utrke za građanstvo mogu biti sasvim dovoljne da osjetite pregršt adrenalina, po znatno razumnijoj cijeni…

Zašto su žene brze u kartingu?

Kad vidimo rezultate amaterskih utrka u Zagrebu, jasno je da su među najbržim sudionicima i neke vozačice, sposobne ravnopravno parirati čak i najboljima vozačima.

Svakako im ide u prilog njihova težina koja utječe na brzinu kartinga, koja im je u pravilu niža nego kod muških natjecatelja. Upravljač također odgovara vozačicama koji od njih zahtijeva korištenje pregršt snage i traži izdržljivost, ali opet se sve nalazi u krugu normalnih ljudskih mogućnosti, bez snažnih sila koje otežavaju vladanje vozilom.

Odlične vozačice u kartingu nisu neka novost, jer Susanna Raganelli osvojila je titulu svjetske prvakinje još 1966. godine, u utrci u kojoj je sudjelovao i budući velikan Formule 1, Ronnie Peterson. A danas vozačice poput Elle Stevens, Lole Lovinfosse i Barbare Bauerove također postižu odlične rezultate na karting sceni i nastavljaju tradiciju koja traje više od pola stoljeća.

U svakom slučaju, jedna hiperaktivna žena svakako bi trebala dati priliku kartingu, pogotovo ako uživa biti za volanom vozila. Nakon prve vožnje možda će vas boljeti ruke i ramena, pogotovo ako pokušate maksimalnom brzinom prolaziti kroz zavoje, ali s vremenom tijelo će se naviknuti na napore koje karting stavlja pred vas. A tko zna, kad jednom ovladate ponašanjem ove jurilice, mogli biste se ugodno iznenaditi vlastitim sjajnim rezultatima na stazi…

Ne propustite

Putovanja

Yas Island je mjesto održavanja popularne utrke Formule 1 Abu Dhabi Grand Prix koja se svake godine vozi na Yas Marina stazi te će...

Predstavljamo

Axis Caviar Grand Prix miris inspiriran najskupljim sportom na svijetu

Događanja

Mladi glumac u ulozi vozača Formule 1

Dizajn

Stara škola vožnje više je obraćala pozornost na prometnu kulturu.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.