Definitivno je sezona “čišćenja”. Sve prijateljice se “čiste ” na veliko. Sezona je kelja. Igrajte se začinima kao (ja) Maja na mom blogu
Zli patuljak!
Sastojci ( za 4 gladne osobe):
- 1 glavica kelja (800-1000 gr)
- 300 gr krumpira
- češanj češnjaka
- 50 gr maslaca + malo ulja
- 40 gr brašna
- sol, papar
- glavica luka srednje veličine
i još:
- 1 čajna žličica crvene paprike, dimljene –kupi ovdje
- 1/2 čž crnog kima – također kupi ovdje
- 1 (plavo) kiselo vrhnje
Priprema:
Glavicu kelja očistite, operite te narežite odnosno natrgajte na komadiće. Zakuhajte lonac vode te kratko prokuhajte kelj. Ovo je vrlo bitan korak kako vam kelj ne bi ostao gorak (a i rimuje se)! Ocijedite kelj te ponovno u velikom loncu zakuhajte vodu (zapremnine min. 2 litre). Kada zavrije dodajte ocijeđeni kelj te krumpir narezan na komadiće. Dodajte i 2 prstohvata soli te stavite da se kuha na srednjoj vatri. Potom dodajte sitno nascjeckani češnjak i crni kim. Poklopite i kuhajte na tihoj vatri 20 min.
Sada krenite u izradu zaprške. U tavicu stavite maslac ( + mrvicu ulja), dobro zagrijte te na njemu popržite brašno, pa dodajte sitno sjeckani luk. Umiješajte i crvenu dimljenu papriku, , ona će dati baš finu aromu varivu. Još koju minuticu pirjajte, pa dodajte u lonac variva i lagano promiješajte. Ostavite da se kuha još kojih 20 min na laganoj vatri te popaprite i dosolite popotrebi.
Poslužite tako da u tanjur kelja dodate i žlicu vrhnja, pospite malo paprikom, peršinom, a može i mažuranom.