Mandarine, u jesen, definitivno spadaju u voće koje se konzumira na razne načine. Sreća naša da ima toliko plantaža u dolini Neretve i da imamo šansu uživati u njima!
Nedavno sam “vrtila” i tražila što bih mogla kombinirati s mandarinama jer je ovo idealno vrijeme za njihovu konzumaciju na sve moguće načine. Naletjela sam na nešto što mi je privuklo pažnju, a to je kukuruzno brašno. Iskombinirala sam ga s nekim, hajmo to reći, našim domaćim sastojcima kao što je maslinovo ulje i evo današnjeg kolača. Jedan od onih koji se „smućka“ za najviše 15 minuta i ubaci u pećnicu.
Dodatno, mene osobno vesele slastice s maslinovim uljem jer i sama imam masline i svake godine radimo svoje maslinovo ulje i ovo je još jedan baš cool način za njegovu uporabu.
Nježna slatkoća kukuruza i meda, lagana aroma maslinovog ulja, svježina citrusa, preprženi bademi – vjerujte da je nom, nom, nom…
Lagan za izradu, lagan za konzumaciju, sočan… uz maslinovo ulje, jogurt i med, skoro pa zdrav, usudim se reći!
Sastojci
Tijesto:
- 2 jaja
- 110g kukuruznog brašna
- 170g pšeničnog brašna
- 12g praška za pecivo
- 170g jogurta
- 80g maslinovog ulja
- 170g meda
- 1 žlica amaretta – po želji
- korica naranče
- 1 jabuka
- 3-4 mandarine
- listići badema
Postupak
Pećnicu upaliti na 180°C.
Jaja, med, ulje i amaretto miksati par minuta, da se zapjeni. Brašna i prašak za pecivo pomiješati te naizmjenično s jogurtom u dva-tri navrata dodati u smjesu. Dodati koricu naranče i naribanu jabuku. Sve dobro izmiješati. Kalup za tart premazati maslacem i posuti brašnom (višak izbaciti) te na njega izliti smjesu i protresti da se izjednači.
Mandarine oguliti, očistiti i razdijeliti na komadiće. Rasporediti ih po tijestu po želji te ih posuti listićima badema.
U zagrijanoj pećnici peći 40-50 minuta, ovisno o pećnici, odnosno dok čačkalica ne izlazi čista. Pustiti da se ohladi, lagano posuti šećerom u prahu i poslužiti.
Napomene
- Recept je predviđen za kalup Ø24 i pekla sam ga u ventilacijskoj pećnici, iako možete i u normalnoj. Samo je stvar navike. Dakle, malo prilagodite svojoj – sami je najbolje poznajete.
- Što se pripreme kalupa tiče, imam par stvari za reći. Ovo nije klasični tart koji se nakon pečenja sam odvaja od kalupa, tako da predlažem dvije opcije. Ako imate kalup s odvojivim dnom – koristite njega. Poprskajte ga sprejem protiv lijepljenja i to je dovoljno. Ili napravite kao i ja. Naravno da ne morate peći u kalupu za tart, meni je samo lijepo izgledao u njemu. Možete koristiti bilo koji pleh/protvan koji imate.
- Ako kolač želite peći ovako kao ja i kasnije ga servirati na posebnom tanjuru, prije vađenja provjerite je li svugdje odlijepljen, uključujući i dno, preokrenite ga na žicu za hlađenje ili neki drugi dovoljno veliki tanjur i onda vratite na onaj na kojeg ga želite servirati. Sve to, nakon što se kolač ohladi, da se ne raspadne. Također, u ovom slučaju preporučujem na dno staviti i papir za pečenje. Ja nisam, ali mogu reći da se ipak hoće malo zalijepiti. To nije problem kada režete komade i vadite direktno iz kalupa u kojem se pekao, ali ako želite izvaditi cijeli, može biti komplikacija pa onda radije stavite papir za pečenje na dno.
- Za jogurt nije bitno je li tekući ili čvrsti. Imala sam tekući pa sam koristila njega.
- Koliko ćete gusto mandarine posložiti, ovisi o tome kako volite.
- Vodite računa o tome da će kao i drugi citrusi, mandarina nakon pečenja imati lagano gorkasti okus, iako i dalje svježi.
- Umjesto mandarina, možete koristiti i druge citruse, ili bilo koje drugo voće. Ovo je jednostavno dobra baza za bilo što.
- I da… imam doma jednog koji voli malo jače pečeno. Ako vi niste ljubitelj, a primijetite da vam kolače previše tamni dok još nije pečen do kraja, pokrijte ga papirom za pečenje i nastavite peći do kraja. Ali nipošto ne otvarajte pećnicu prvih pola sata pečenja.
Dobar tek!
Recept vam donosi Slatka Radionica by Vesna Nakić.