Ovu sarmu ja sam jednostavno nazvala kraljevskom. Zašto? Radi se o fino nadjevenom svježem crvenom kupusu s mljevenim mesom, začinima, pancetom i rižom kuhanom na mlijeku. Iako obožavam onu našu klasičnu sarmu s kiselim zeljem koju najčešće svi jedemo u Novoj godini, ova sarma je jedan doista novi i poseban kulinarski doživljaj.
Sastojci:
3 pune žlice maslaca
100 g riže
300 ml mlijeka
1/2 kg mljevenog miješanog mesa
sol, papar
1 kg svježeg crvenog kupusa
100 g pancete na kockice
2 žlice senfa
2 češnja češnjaka
1 goveđa kocka (temeljac)
Postupak:
U dubljoj posudi zagrijte dvije žlice maslaca, pa popržite rižu, dok ona ne postane staklasta. Dodajte joj mlijeko, pa posolite i popaprite. Rižu kuhajte tako u mlijeku, 20-ak minuta, poklopljenu, na laganoj vatri. Povremeno promješajte. Kuhanu rižu maknite s vatre i pustite da se ohladi.
Pećnicu zagrijte na 180 C. Kupus očistite i operite. Izaberite 10 ljepših listova i izrežite im tvrdi korijen po sredini.. Na kratko, 2-3 minute uronite listove kupusa u slanu kipuću vodu. Izvadite ih iz vode i pustite kratko da se procijede i ohlade. Ostatak kupusa sitno nasjeckajte.
Mljeveno meso izmješajte sa rižom na mlijeku, senfom, sitno nasjeckanom pancetom, dodajte sitno nasjeckan češnjak i posolite i popaprite. Pripremljene listove kupusa napunite s po dvije žlice mesnog nadjeva i smotajte u sarmicu.
U vatrostalnoj posudi zagrijte maslac. Sarmice popržite sa svih strana pa ih zalijte sa malo goveđeg temeljca, prekrijte ih poklopcem ili alu folijom i pecite u pećnici 60-ak minuta. Povremeno ih polijevajte sokom od pečenja. 10 tak minuta pred kraj pečenja maknite poklopac ili foliju i još malo zapecite. Sarmice po želji poslužite uz pire krumpir.
Da bismo pružili najbolje iskustvo, koristimo tehnologije poput kolačića za čuvanje i/ili pristup informacijama o uređaju. Suglasnost s ovim tehnologijama će nam omogućiti da obrađujemo podatke kao što su ponašanje pri pregledavanju ili jedinstveni ID-ovi na ovoj web stranici. Nepristanak ili povlačenje suglasnosti može negativno utjecati na određene karakteristike i funkcije.
You must be logged in to post a comment Login