Kultura

Krležini dani u Osijeku od 7. do 10. prosinca

Znanstveno-teatrološka manifestacija 19. Krležini dani održat će se u Osijeku od 7. do 10. prosinca pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, izvijestilo je danas osječko Hrvatsko narodno kazalište (HNK), koje je utemeljitelj te tradicionalne priredbe.
Znanstveno-teatrološka manifestacija 19. Krležini dani održat će se u Osijeku od 7. do 10. prosinca pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, izvijestilo je danas osječko Hrvatsko narodno kazalište (HNK), koje je utemeljitelj te tradicionalne priredbe.<br />
Intendant toga kazališta Vlaho Ljutić rekao je na konferenciji za novinare kako će se, nakon uvodne izložbe "Scenografski radovi Eduarda Grinera" 5. prosinca u varaždinskome HNK, Krležini dani otvoriti 7. prosinca u osječkom HNK, i to izložbom "Varaždinska kazališna stoljeća" te predstavom "Šokica" autora Ilije Okruglića u izvedbi osječkoga HNK.

Dodao je kako će na osječkome Filozofskom fakultetu 8. prosinca početi trodnevni znanstveni skup "Tekst, podtekst i intertekst u hrvatskoj drami i kazalištu" na kojemu će tridesetak znanstvenika i teatrologa izlagati o intertekstualnosti u hrvatskoj drami druge polovice 20. stoljeća, hrvatskoj dramatici s kraja 20. stoljeća te liku Nikole Šubića Zrinjskog u pučkom stvaralaštvu.

U kazališnom dijelu priredbe nastupit će zagrebačko Gradsko kazalište "Komedija" s predstavom Ive Brešana "Svečana večera u pogrebnom poduzeću", dubrovačko Kazalište "Marina Držića" s predstavom "Suton" Ive Vojnovića te zagrebački Teatar "Gavran" s predstavom "Rogonje" Mire Gavrana.

Osim zbornika s prošlogodišnjih Krležinih dana te zbornika radova o Marinu Držiću "Putovima kanonizacije" bit će predstavljena i knjiga autora Josipa Buljovčića "Subotički kazališni zapisi".

Ovogodišnji Krležini dani održavat će se pod supokroviteljstvom Razreda za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) te osječkoga Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera.

Suutemeljitelji priredbe su osječki Filozofski fakultet i Zavod za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU.  
(Hina)

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version