Gastronomija

Krumpir salata spašava život

Škrobom protiv raka debelog crijeva.
Način za smanjenje rizika od dobivanja raka kojemu se izlažete svaki put kad „okrenete roštilj" bio vam je pred nosom sve vrijeme – krumpir salata.

Istraživači sa Sveučilišta Flinders iz Adelaidea potvrdili su da škrob koji se nalazi u ohlađenom skuhanom krumpiru znatno smanjuje mogućnost dobivanja raka povezanog s konzumacijom crvenog mesa. Doktorandica Jean Winter iz Centra za prevenciju raka Fllinders kazala je da ljubitelji mesa sada imaju izgovor manje za izbjegavanje krumpira. „Taj 'otporni' škrob' možete pronaći i u grahu, zelenim bananama, riži, tjestenini i krumpiru", objašnjava Winter. „Zanimljivo, škroba ima još više ako zagrijete tjesteninu ili krumpir i zatim ih naglo ohladite. Zato ako planirate imati roštilj obavezno imajte i malo krumpir salate sa strane", savjetuje doktorandica.

Sve dobrobiti i koristi krumpira

I to je sjajan savjet obzirom da je sve više dokaza koji upućuju na to da je konzumacija crvenog mesa jedna od glavnih uzročnika kolorektalnog karcinoma, odnosno raka debelog crijeva. Winter je pokušavala istražiti ima li određena vrsta škroba, za koju se smatra da ima zaštitno djelovanje na debelo crijevo, ikakvog učinka na smanjenje rizika od dobivanja spomenutog karcinoma. Škrob je donekle otporan na probavu sve dok ne dođe do debelog crijeva i tamo ga razgrade bakterije u procesu koji rezultira korisnim molekulama, odnosno dobivaju se masne kiseline kratkog lanca.

Krumpir je najsigurniji

Istraživanje je provedeno na dvije skupine miševa – obje skupine su hranjene crvenim mesom, ali je samo jedna dobivala i određenu dozu škroba. Nakon četiri tjedna takve prehrane miševima su pregledna debela crijeva u potrazi za bilo kakvim oštećenjima DNK koja su predznaci dobivanja raka. Pokazalo se da je škrob zaista djelotvoran. Osim toga, škrob usporava fermentaciju crvenog mesa u debelom crijevu kojom se inače proizvode toksični metaboliti s kancerogenim potencijalima.

Ljudima se preporuča izbjegavanje slanine, šunke, salama govedine i većeg broja kobasica obzirom da nema dokaza kako i mala količina procesuiranog mesa ne može biti štetna. Ali ako se već ne možete suzdržati, ne zaboravite na krumpir!

Metro-portal.hr

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Gastronomija

Ako ste jedni od onih koji prate posljednje TikTok trendove u kuhanju i isprobavate nove recepte, jeste li već isprobali novi recept krumpir salate?

Gastronomija

U domaćoj kuhinji krumpir je uobičajeni prilog glavnim jelima, najčešće mesu. Pomalo je i podcijenjen, a prati ga i (zao) glas da deblja.

Gastronomija

Najuobičajeniji dodatak su komadići grilane piletine i inćuni. Neki chefovi dodaju joj škampe, jastoga, kavijar i povrće po želji. Kombinacija je pregršt!

Brinimo jedna o drugoj

Najveća stopa pojavnost raka vrata maternice je u Hrvatskoj u dobi od 40-59 i 80-84 godine, a visokorizičnog premalignog papa testa ( CIN III...

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version