Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe
đumbir
đumbir

Savjeti stručnjaka

Kućni lijekovi koji nam stvarno pomažu

Donosimo vam par stvarčica koje sigurno imate u svojoj kuhinji! Iskušajte ih, jer definitivno ne odmažu.

Ako ih niste isprobali, vrijeme je da to učinite. Donosimo vam par stvarčica koje sigurno imate u svojoj kuhinji! Iskušajte ih, jer definitivno ne odmažu.

Đumbir

Đumbir se koristi zbog protuupalnog djelovanja i pobuđivanja peristaltike u terapiji dispepsije (stanje kojim se označava bol u gornjem dijelu probavnog sustav), gastritisa te za poboljšavanje apetita. Utječe na sniženje kolesterola te poboljšava lučenje želučanog soka. Vrlo je djelotvoran u liječenju mučnina izazvanih putovanjima, kao i u prevenciji mučnina u trudnoći i liječenju citostaticima, što je dokazano i kliničkim studijama. In vitro studije (nisu dokazane u živom organizmu) dokazale su i djelovanje đumbira na bakteriju H. pylori. Dokazan je i povoljan učinak đumbira na liječenje dismenoreje (bolnih mjesečnica), pri čemu se njegovo djelovanje uspoređuje s djelovanjem ibuprofena. Nedovoljno je znanstvenih dokaza, ali se primjenjuje protiv bolova u mišićima uzrokovanih tjelovježbom, pri gubitku apetita, prehladi, gripi i migreni.

Češnjak

Snižava krvni tlak ako ga se konzumira 1-3 mjeseca zaredom. Isto tako usporava cementiranje i sužavanje arterija što može dovesti do bolesti srca i srčanih udara. Ako se porežete na ranu stavite prepolovljeni češanj češnjaka kako bi spriječili infekcije. Češnjak je bogat egenolom sastojkom koji djeluje antiseptički, a ujedno djeluje i protiv boli.

Ulje od peperminta

Stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline navode da ulje paprene metvice ima sljedeća ljekovita svojstva: djeluje antibakterijski, olakšanje simptoma sindroma iritabilnog crijeva, olakšanje probavnih tegoba, olakšanje boli kod glavobolja i migrena umasiravanjem ulja na sljepoočnice, a kod bolnih mišića umasiravanjem ulja u kožu, olakšava jaki svrbež.

Brusnica

Koristi se za sprječavanje infekcija urinarnog trakta uzrokovanih bakterijom kao što je E. Coli. Također zaustavlja rast čireva na želucu i smanjuje pojavu zubnog plaka. Kao snažan antioksidans brusnica pridonosi prevenciji kardiovaskularnih bolesti i različitih vrsta karcinoma! Brusnica sadrži veliku količinu vitamina C. Zbog toga se može koristiti i kao lijek protiv gripe i prehlada.

Med

Većina nas stavlja med u čaj da umiri grlobolju, ali se već stoljećima koristi i za liječenje rana. Pregledom istraživanja utvrđeno je da med pomaže i kod liječenja umjerenih opeklina, a nedavna nizozemska studija izdvojila je protein defensin – 1, koji ima antibakterijsko djelovanje.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je glavni sastojak u većini komercijalnih lijekova za tretman uznemirenog želuca. Djeluje tako što stvara kemijsku reakciju s viškom želučane kiseline i neutralizira je. Otapanje žličice u čašu vode, pruža jednostavan i jeftin način da smirite želudac.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Darivanje

Koliko puta smo čuli da priroda liječi? „Neka ti hrana bude tvoj lijek, a lijek neka bude tvoja hrana“, Hipokrat.

Savjeti i preporuke

Ovisno o problematici vaše grive odaberite ulje i zablistajte s njegovanom, mekanom i sjajnom kosom.

Savjeti i preporuke

Smilje u svom sastavu sadrži ljekovite italodione, regenerirajuće neterpenske di-ketone, monoterpenske alkohole, monoterpene, estere, eterična ulja, gorke tvari, bioflavonoid i arzanol.

Savjeti i preporuke

Bez zdravih noktiju nema ni lijepih noktiju. Uzalud vam trud lakiranja ako se nokti listaju, pucaju i nepravilnog su oblika.

Advertisement