Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe
đumbir
đumbir

Savjeti stručnjaka

Kućni lijekovi koji nam stvarno pomažu

Donosimo vam par stvarčica koje sigurno imate u svojoj kuhinji! Iskušajte ih, jer definitivno ne odmažu.

Ako ih niste isprobali, vrijeme je da to učinite. Donosimo vam par stvarčica koje sigurno imate u svojoj kuhinji! Iskušajte ih, jer definitivno ne odmažu.

Đumbir

Đumbir se koristi zbog protuupalnog djelovanja i pobuđivanja peristaltike u terapiji dispepsije (stanje kojim se označava bol u gornjem dijelu probavnog sustav), gastritisa te za poboljšavanje apetita. Utječe na sniženje kolesterola te poboljšava lučenje želučanog soka. Vrlo je djelotvoran u liječenju mučnina izazvanih putovanjima, kao i u prevenciji mučnina u trudnoći i liječenju citostaticima, što je dokazano i kliničkim studijama. In vitro studije (nisu dokazane u živom organizmu) dokazale su i djelovanje đumbira na bakteriju H. pylori. Dokazan je i povoljan učinak đumbira na liječenje dismenoreje (bolnih mjesečnica), pri čemu se njegovo djelovanje uspoređuje s djelovanjem ibuprofena. Nedovoljno je znanstvenih dokaza, ali se primjenjuje protiv bolova u mišićima uzrokovanih tjelovježbom, pri gubitku apetita, prehladi, gripi i migreni.

Češnjak

Snižava krvni tlak ako ga se konzumira 1-3 mjeseca zaredom. Isto tako usporava cementiranje i sužavanje arterija što može dovesti do bolesti srca i srčanih udara. Ako se porežete na ranu stavite prepolovljeni češanj češnjaka kako bi spriječili infekcije. Češnjak je bogat egenolom sastojkom koji djeluje antiseptički, a ujedno djeluje i protiv boli.

Ulje od peperminta

Stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline navode da ulje paprene metvice ima sljedeća ljekovita svojstva: djeluje antibakterijski, olakšanje simptoma sindroma iritabilnog crijeva, olakšanje probavnih tegoba, olakšanje boli kod glavobolja i migrena umasiravanjem ulja na sljepoočnice, a kod bolnih mišića umasiravanjem ulja u kožu, olakšava jaki svrbež.

Brusnica

Koristi se za sprječavanje infekcija urinarnog trakta uzrokovanih bakterijom kao što je E. Coli. Također zaustavlja rast čireva na želucu i smanjuje pojavu zubnog plaka. Kao snažan antioksidans brusnica pridonosi prevenciji kardiovaskularnih bolesti i različitih vrsta karcinoma! Brusnica sadrži veliku količinu vitamina C. Zbog toga se može koristiti i kao lijek protiv gripe i prehlada.

Med

Većina nas stavlja med u čaj da umiri grlobolju, ali se već stoljećima koristi i za liječenje rana. Pregledom istraživanja utvrđeno je da med pomaže i kod liječenja umjerenih opeklina, a nedavna nizozemska studija izdvojila je protein defensin – 1, koji ima antibakterijsko djelovanje.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je glavni sastojak u većini komercijalnih lijekova za tretman uznemirenog želuca. Djeluje tako što stvara kemijsku reakciju s viškom želučane kiseline i neutralizira je. Otapanje žličice u čašu vode, pruža jednostavan i jeftin način da smirite želudac.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Dobar posao

Ljudski mozak razvrstava, sprema i ponovno vraća po potrebi mnoštvo informacija koje svakodnevno upijamo.

Savjeti stručnjaka

Origano, ili mravinac je samonikla mediteranska biljka koja slovi kao jedna od najljekovitijih biljaka svijeta.

Zdravstveni karton

Otkad smo popile čaj od đumbira, više ne želimo piti kupovne čajeve

Savjeti stručnjaka

Koliko puta smo čuli da priroda liječi? „Neka ti hrana bude tvoj lijek, a lijek neka bude tvoja hrana“, Hipokrat.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.