Mali trikovi protiv napadaja gladi

Umjesto da se brinemo oko mršavljenja, izbjegnimo dobivanje neželjenih masnih naslaga.

Četkica za zube

Ponekad može pomoći posezanje za četkicom za zube ili tekućinom za ispiranje usne šupljine. Pošto ljudskim osjetilima nakon ispiranja prevladava okus svježe mente, smanjuje se želja za slatkim i masnim.

Kaugumom protiv gladi

Studije Sveučilišta Liverpool dokazuju: Žvakanje prije obroka smanjuje osjećaj gladi, a najdjelotvorniji okusi su papaya, aloe vera i mango.

Topla voda

Filozofija Ayurvede uči da u slučaju gladi treba popiti nekoliko malih gutljaja tople vode – puni želudac i čisti ga od uzročnika bolesti i otrova.

“Uspavajte” osjetila

Gumene bombone ili čokoladu stavite u pretinac za zamrzavanje i pojedite komadić čim osjetite glad. Zamrznuti slatkiši “uspavljuju” osjetila i smanjuju želju za daljnjom konzumacijom.

Doručak

Uravnotežen doručak najbolji je početak dana. Preventivno djeluje na napadaje gladi i smanjuje rizik posezanja za nezdravim namirnicama prije ručka.

Polako!

Za vrijeme ručka ili večere nije potrebno obarati rekorde. Sitost dolazi tek nakon 20 minuta, a osobe koje previše žure na kraju previše pojedu.

Skretanje pozornosti

Napadaji gladi u pravilu traju svega nekoliko minuta. Tko uspije nadvladati 15-ak minuta slabosti, ima dobre izglede “zaboraviti” na želju za hranom. Kućanski poslovi, šetnja s prijateljima, partnerom ili djecom mogu biti učinkovite alternative.

Dnevnik

Vodite dnevnik o tome kada ste gladni, što ste pojeli i kako ste se nakon konzumacije osjećali. Na taj način ćete otkriti u kojim trenucima želite jesti i naučiti kako izbjeći podsvjesnu želju za hranom.

Crno-bijelo

Prije nego što posegnete za slatkišima i nezdravom hranom, zamislite kako oni izgledaju u crno-bijeloj varijanti, bez lijepih pakiranja, ukrasa, boja i mirisa.

www.metro-portal.hr