Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

She Book Club

Martina Čičko Karapetrić: „U stvarnom životu nema filtera zbog čega je vrjedniji, a uspomene su vječne“

Zagrebačko kultno mjesto Velvet, u koje možete doći predahnuti od užurbane svakodnevnice, okupio je brojne prijatelje i posjetitelje na promociji knjige „Djevojčica i čarobna ploča“ Hele Čičko i Martine Čičko Karapetrić.

Zagrebačko kultno mjesto Velvet, u koje možete doći predahnuti od užurbane svakodnevnice, okupio je brojne prijatelje i posjetitelje na promociji knjige „Djevojčica i čarobna ploča“ Hele Čičko i Martine Čičko Karapetrić.

„Poučna je to priča o ovisnosti novog doba u kojem previše vremena posvećujemo virtualnom svijetu“, rekla je urednica izdanja Marija Morić. Iako je ovo prva slikovnica poznatog dvojca, Morić ističe da je suradnja s Helom i Martinom bila tako ugodna da se činilo kao da su dosad surađivale na deset slikovnica.

Govoreći o izazovima s kojima se susreće kao urednica, Morić ističe da je slikovnice teško napisati jer moraju zainteresirati one najmlađe, koji su često najveći kritičari i dodaje: „Iako je knjiga namijenjena djeci, ‘Djevojčica i čarobna ploča’ sadrži poruke koje bi i mi stariji trebali poslušati te primjenjivati u životu“.

Martina Čičko Karapetrić, jedna od osnivačica poznatoga modnog brenda Boudoir, rekla je kako je pri ilustriranju slikovnice ostala vjerna svojem poznatom stilu i dizajnu te kako je od prve napisane riječi imala jasnu viziju kako će ona izgledati.

„Mislim da je naš rukopis i senzibilitet prepoznatljiv, jer bez obzira na važnost teme, slikovnica je vizualno morala biti bajkovita sa daškom starinskog štiha. Na ilustracijama sam radila svaki dan gotovo godinu dana, a nekoliko mjeseci prije izlaska slikovnice radila sam i noćima, samo da bude savršeno. Epiteti ‘sanjivo’, ‘bajkovito’ i ‘romantično’ najbolje opisuju ‘Djevojčicu i čarobnu ploču’, a rad na njoj bio je veliko kreativno zadovoljstvo“, rekla je Čičko Karapetrić.

„Ideja o stvaranju slikovnice neko je vrijeme ležala u ladici, a sve se promijenilo 2020. godine.“, prisjetila se Čičko Karapetrić i dodala kako je konačna odluka pala kada se njezina majka doselila nakon potresa za vrijeme karantene. „Htjele smo iskoristiti vrijeme i napraviti nešto za što inače nemamo vremena. Moja ideja i skice ilustracija dale su mojoj majci savršenu podlogu za stvaranje priče sa svim elementima bajke. U stvarnom životu nema filtera zbog čega je on vrjedniji, a uspomene su vječne“, zaključila je Čičko Karapetrić.

Hela Čičko cijeli svoj radni vijek radila je kao profesorica komparativne književnosti i francuskog jezika i u Knjižnicama Grada Zagreba. Iako je cijeli život bila okružena knjigama tek sada se odlučila naći s druge strane i sama napisati priču. „Pisanje me spasilo od negativnih misli i problema pred kojima smo se svi našli. Ovo je problemska slikovnica i zaista se nadam da će poruke iz ove priče spasiti i druge ljude“, rekla je Čičko.

Kao profesorica, Čičko je svjesna važnosti da slikovnica bude dostupna svima. Zbog toga su tekstovi u slikovnici pisani posebno oblikovanim, lako čitljivim slovima namijenjenim početnicima u čitanju. Čičko se na kraju osvrnula na važnost koju nosi življenje u trenutku i uspomene koje stvaramo sa svojim prijateljima i članovima obitelji. „Život je ovdje i sada, vrijeme koje imamo s našom obitelji i prijateljima dragocjeno je i najvrjednije što imamo. Nadam se da će što više ljudi nakon što čitanja ove slikovnice shvatiti da je život bez mobitela i sličnih tehnologija bolji, bogatiji i zabavniji“, zaključila je Čičko.

Knjiga je izdana u suradnji s Eucerinom, broj jedan dermokozmetikom u Hrvatskoj te kreativnom agencijom Omega Komunikacije.

Više

She Book Club

Prvu djetetovu knjigu zovemo slikovnicom. U njoj je skrivena slatka priča upotpunjena ili proširena i obogaćena ilustracijama.

Savjeti i preporuke

Osnovna Eucerin anti-age njega uključuje dnevnu kremu (SPF 15 i/ili SPF 30), noćnu kremu i kremu za područje oko očiju koje odgovaraju svim tipovima...

Beauty report

Osmišljen kako bi nahranio, zaštitio i hidrirao kožu, serum za lice izvrstan je sljedeći korak u svakodnevnoj rutini - nakon čišćenja i prije hidracije.

She Book Club

„Ružno pače“ iz pera Hansa Christiana Andersena nova je priča u Mozaikovoj slušaonici.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.