Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Meksički guacamole umak

Umak od avokada zdravi je međuobrok

Meksiko, zemlja koja nam je podarila tekilu, a njezinim specijalitetima poput tortilja, chimichanga, nachosa i šalše nitko ne može odoljeti, u svojoj kuhinji krije još jedan fantastičan pripravak – guacamole umak. Kuhinja koja je, između ostalog, upisana u UNESCO-vu Nematerijalnu svjetsku baštinu voli se poigrati nama egzotičnim voćem i povrćem koje jelima daje specifičan okus. Tako se na listi najkorištenijih namirnica često može pronaći i avokado – voće koje danas stručnjaci drže jednim od najnutritivnijih u prirodi. Zahvaljujući velikom postotku masnoće od čak 30 posto ovaj je plod pogodan za izradu kremastog priloga, a europski su ga mornari nekada koristili i kao maslac.

umak 1Ljekovita svojstva avokada brojna su i iznimna. Tako ovo zeleno voće obiluje masnim kiselinama koje pomažu u snižavanju kolesterola, dok zahvaljujući velikom udjelu karotenoida luteina i vitamina E štiti od raka dojke i prostate. Dijetalna vlakna u avokadu u svakodnevnoj prehrani reguliraju probavu i štite probavni sustav, a kuhari diljem svijeta maslinovo su ulje zamijenili upravo avokadovim.

umak 2Popularizaciji avokada svakako je pridonio i najpoznatiji guacamole meksički umak koji predstavlja izvrstan dodatak čipsu ili sirovo narezanom povrću koje možete umakati u njega. Donosimo vam recept za ovaj zdravi međuobrok.

[box style=”0″]

Sastojci:

  • 1 zreli avokado
  • sok od limuna
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 mlada sitno nasjeckana mlada luka
  • 1 ljuta papričica

Priprema:
Očistite zreli avokado, nakapajte s limunovim sokom i zgnječite ga do što kremastije teksture, dodajte zgnječeni češnjak, mladi luk, usitnjenu ljutu papričicu i malo maslinovog ulja.

Sve sastojke dobro izmiješajte i ako vam se čini pregusto dodajte malo kiselog vrhnja. Poslužite uz tortilje ili čips, a želite li ipak zdrav obrok ovaj umak idealan je uz svježe povrće. Jednostavno operite i narežite na duguljaste trakice krastavac, papriku, mlade tikvice i poslužite ih uz slastan umak.

[/box]

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Mommy Buzz vlogerica Tina donosi vam recept koji obiluje bojama, zdravim namirnicama i nutrijentima.

Savjeti stručnjaka

Origano, ili mravinac je samonikla mediteranska biljka koja slovi kao jedna od najljekovitijih biljaka svijeta.

Gastronomija

Zdrav, nutritivan i obrok bogat okusom – tako na najjednostavniji način možemo opisati čudesne poké zdjelice. Tako je i SoHo sushi rolls & poké...

Savjeti i preporuke

Ovisno o problematici vaše grive odaberite ulje i zablistajte s njegovanom, mekanom i sjajnom kosom.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.