Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Menta ublažava bolove

Čaj od mente bolji je za liječenje glavobolje od klasičnih lijekova.

Brazilski iscjelitelji odavno čaj od mente koriste kao lijek protiv bolova, a istraživanje britanskog Sveučilišta u Newcastleu pokazalo je da je ovaj ljekoviti čaj bolji za liječenje glavobolja i bolova u trbuhu nego analgetici koje kupujemo u ljekarnama.

Studija objavljena u časopisu Acta Horticulturae obuhvaća istraživanje u Brazilu koje otkriva kako se ovaj lijek priprema i koliko ga se treba konzumirati.

Najčešća metoda je proizvodnja same esencije brazilske vrste mente Hyptis crenate. Suhi listovi mente pola sata se kuhaju u vodi nakon čega se tekućina ohladi. Znanstvenici su otkrili da kad se takav čaj konzumira u količinama koje preporučaju iscjelitelji, učinkovito ublažava bol, i to u jednakoj mjeri kao Indometacin – lijek sličan aspirinu.

Voditeljica istraživanja Graciela Rocha kaže da se biljke kao lijek koriste tisućama godina.

”Osim tradicionalne upotrebe, više od polovice lijekova koje dobijete na recept zasnivaju se na molekuli koja je dio neke biljke”.

Graciela je Brazilka i sjeća se da je kao dijete za bilo kakvu bol dobivala čaj, a okus takvog čaja nije nimalo sličan onome kojeg inače podrazumijevamo pod okusom mente.

Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se identificirale sve molekule biljke, ali ova saznanja govore da bi se mogli razviti novi lijekovi protiv bolova, drukčiji, a vjerojatno i zdraviji od onih na koje smo navikli.


www.metro-portal.hr


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Duh i tijelo

Cedevita je uz novi okus Pink Grejp u ružičastom mjesecu pokrenula kampanju „Budi TU. Budi CE.“, koja je nastala u suradnji s krovnim regionalnim...

Beauty report

Makadamijin orah je najskuplji orašasti plod, a naziva se i kraljevskim zbog svih blagodati koje ima na zdravlje, u prehrani i u kozmetici.

Savjeti stručnjaka

Od onih stvari koje prilično mrzimo vidjeti, kako na sebi tako i na drugima, sigurno je negdje pri samome vrhu prhut.

Duh i tijelo

Endometrioza – bolest današnjice koja pogađa više od 176 milijuna žena diljem svijeta.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.