Knjige i glazba

Mjesec kao putokaz

Uskoro novi album grupe Putokazi u izdanju Dallas Recordsa.
Novi singl riječkih Putokaza „Tu sam“ je elektro pop pjesma sa žestokim gitarama, na raskršću zvuka 80-tih i današnje plesne produkcije. Odlično „priprema teren“ za „Mjesec“ koji je dvanaesti studijski album u 25 godina dugoj karijeri Putokaza.



– Novi album istražuje ono nesvjesno u nama, onaj sjenovit i nepristupačan prostor crnog mjeseca, kojeg ne možemo potisnuti. Mjesec prati putnike, a što li je život do putovanje. Na svom smo putovanju došli u fazu posvetiti se bitnom baš kao i Mjesec. Mijenjamo se i rastemo i ne prestajemo ukazivati na temeljna pitanja tko smo, kako postupamo, živimo. Mjesec simbolizira dušu koja osjeća i prije svega ženstvenost koju kao ženska vokalna skupina darujemo u svojim pjesmama. Posvetili smo se tome da bismo upoznali sebe i naučili slušati svoju tišinu, izjavila je za She.hr voditeljica Putokaza Miranda Đaković.

Tekst za pjesmu „Tu sam“ potpisuju Ines Prajo i Arjana Kunštek, dok su za glazbu zaduženi anonimni autor i poznati ljubljanski glazbenik Iztok Turk, kojeg poznamo iz bendova Videosex, Rotor i Laibach.

– Mjesec sam po sebi uključuje zagonetku tako je jedna strana „Mjeseca“ osvijetljena u Iztoku Turku, a druga je pak strana u tami, izvan dosega svjetla, i želi ostati u sjeni. Svakako uvažavamo njegovu sklonost i želju za samozatajnošću, objasnila je Đaković.

Art pop?

Danas kao osmočlana vokalna skupina Putokazi u sastavu Tamara i Dunja Dorčić, Jasmina Sokoli, Mia Egredžija, Magda Martedić, Branka Antić, Gorana Gašpić i Ivana Blaškan na „Mjesecu“ pokazuju inovativnost, koja je rijetka na domaćoj sceni.

– Ako je naš posljednji glazbeni projekt „Androida“ bio trip-pop, novi album možemo nazvati art-popom, i on je njegova nadogradnja. Naziremo to već slušajući singlove „OutPUT“ i „Tu sam“. U neobičnoj zvučnoj slici, dotičemo i etno te nudimo sintezu naša posljednja dva materijala „Androide“ i „Nove Zemlje“. Unutar okvira suvremene elektronike još dublje istražujemo plesne „vode“ pop glazbe u smjeru koji vodi korak dalje, objasnila je Đaković.



Uvijek drugačije od drugih

Ako se samo malo vratimo u prošlost možemo se prisjetiti kako su Putokazi oduvijek bili malo „drugačiji“ – odijevanjem, izmišljanje svojeg jezika i slično.

– Putokazi upućuju, često i na manje utabane putove. A kojeg li ushita kad otkriješ ljepotu na kraju kakvog neočekivanog puteljka. Dakako, i suradnike, i pjevače, i mene, najviše veseli glazbeno putovanje u smjeru koji traži glazbenu hrabrost, stav i čini pomake, ispričala je Đaković.

Voditeljica Miranda Đaković u Putokazima je već 25 godina od samih početaka skupine.

– Postali smo sinonim za energiju koja neprestano kruži, nigdje se ne gubi, a svakom novom pjevačkom generacijom urodi novim stvaralaštvom. Primjetan je uvijek vrh i zadnja staza, no ispod njega nalazi se ogromna cesta koja je izrasla tijekom svih godina trajanja.

Đaković naglašava kako nikad nisu radili glazbu za dopadanje već uvijek izvan granica trenda.

– Izlazimo s materijalima u koji vjerujemo i koji nisu ni vremenom ni prostorom ograničen. Dakako, i svaki novi glazbeni projekt započinjemo kao da je prvi, entuzijastički i radosnog srca. Eto, to je naša najkraća priča od samih početaka do danas, ispričala je Đaković.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Dobar posao

Trebamo se zapitati, zašto je Einstein gotovo svakodnevno svirao violinu, zašto kirurzi tijekom operacija slušaju Mozarta, zašto je Papa Benedict svirao Bacha na klaviru,...

Duh i tijelo

Korisni savjeti kako preživjeti napete dane.

Zanimljivosti

Novi singl poznate glumice, pjevačice i favoritkinje showa "Ples sa zvijezdama".

Zanimljivosti

TP Vision predstavlja nove verzije svojih Philips Fidelio premium ANC slušalica za postavljanje preko uha i vrhunske TWS bežične ANC slušalice lansiranjem novog modela...

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version