Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Duh i tijelo

Mozak radi danima nakon čitanja romana

Dobra priča pokreće nas samo gledajući u njezine retke

Već je poznato da čitanjem treniramo mozak i širimo vokabular, no znanstvenici su nedavno otkrili da čitanje beletristike može izazvati stvarne i mjerljive promjene u mozgu koje mogu potrajati i do pet dana nakon čitanja.

Čitanje romana može osnažiti veze između moždanih stanica i trajne neurološke promjene na sličan način kao mišićno pamćenje, smatraju stručnjaci s američkog sveučilišta Emory s obzirom na rezultate njihovog posljednjeg istraživanja.

Promjene koje su uočene neurološkog su tipa, uočene su u lijevom temporalnom korteksu – dijelu mozga odgovornom za jezik, kao i u glavnoj osjetilnoj zoni mozga.

ples i citanje‘Neurološke promjene koje smo otkrili, povezane s tjelesnim osjećajem i sustavom pokreta, ukazuju na to da vas čitanje romana može transportitati u tijelo protagonista’, rekao je profesor neurologije Gregory Berns, glavni autor studije.

Neuroni te zone povezani su s poticanjem svijesti, koja prilikom čitanja misli kako radi nešto što zapravo ne radi, fenomen poznat kao simulirana spoznaja. Primjerice, samo zamišljanje da trčimo može aktivirati neurone povezane s trčanjem.

‘Otprije smo znali da vas dobra priča može, u prenesenom značenju, uvesti u kožu nekog lika. Sada znamo da se nešto događa i nešto na biološkoj razini’, dodao je Berns.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Darivanje

Anna Harrington nova je autorica na domaćoj književnoj sceni čiji će ljubavni romani okupirati police ljubitelja žanra.

She Book Club

Čitanje je mnogima jedna od omiljenih ljetnih aktivnosti jer znaju kako se najrazličitije pustolovine skrivaju upravo među koricama knjiga.

She Book Club

U Meksiku pedesetih godina 20. stoljeća mlada pripadnica visokog društva otkriva jezive tajne prekrasne stare vile.

She Book Club

Nakon više tisuća pročitanih stranica i dugog vijećanja odluka je pala: najbolji hrvatski roman u prošloj godini je 'Zemlja bez sutona', prozni prvijenac Marije Andrijašević, nagrađivane...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.