Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Mramorni kuglof po receptu Mile Butorca

Iako asocira na blagdane, zbog svoje jednostavne i brze pripreme je idealan za sve prilike.

Iako asocira na blagdane, zbog svoje jednostavne i brze pripreme, mramorni kuglof je idealan za sve prilike. Aromatičan, lagan, prozračan i prefin. Recept smo preuzeli od Mile Butorca, poznatijeg kao Hungry Mile.

Sastojci

Mramorni kuglof:

250 g maslaca sobne temperature (230 g za kuglof i ostatak za kalup)
160 g šećera
4 jaja
1 burbon vanili šećer
prstohvat soli
naribana korica jednog limuna
400 g brašna (+ malo brašna za kalup)
1 prašak za pecivo
250 ml mlijeka
3 žlice kakaa
malo mlake vode

Glazura:

100 g tamne čokolade
100 ml slatkog vrhnja.

Postupak

Zagrijte pećnicu na 180C, a kalup za kuglof dobro premažite maslacem i pospite brašnom, rasporedite brašno po svim stijenkama kalupa i otresite višak.

Kuglof:

Razradite maslac dok ne postane kremast, dodajte šećer, burbon vanilin šećer i sol te miksajte dok se sve ne poveže.

Dodajte jedno po jedno jaje i nakon svakog kratko miksajte.

U drugoj zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo. Smjesi maslaca i jaja naizmjenično dodajite brašno i mlijeko. Miksajte kratko između svakog dodavanja namirnica. Na kraju umiješajte naribanu koricu limuna.

Pomiješajte kakao s mlakom vodom i dobro promiješajte (gustoća malo rjeđe nego pasta) i ostavite za tamnu smjesu.

U kalup dodajte polovicu tijesta, a ostatku tijesta umiješate pripremljenu kakao pastu. Dobro povezanu tamnu smjesu rasporedite po svijetloj i na nekoliko mjesta špatulu lagano zabodite prema vrhu kalupa.

Pecite 50 minuta. Provjerite čačkalicom.

Ostavite da se hladi kako se pekao. Kada kalup bude mlak toliko da ga možete držati rukama i slobodno rukohvati njim, tada kuglof preokrenite na tanjur i ostavite da se do kraja ohladi.

Ako želite blagdansko – zimski okus limun zamijenite narančom i svemu dodajte žličicu cimeta.

Glazura:

U manjem lončiću zagrijte vrhnje, kada dođe skoro do vrenja ugasite vatru i dodajte razlomljenu čokoladu. Nastavite miješati dok se čokolada ne otopi.

Po ohlađenom kuglofu prelijte prohlađenu glazuru.

Kuglof ukrasite orasima, ili drugim dekoracijama po izboru.

Više

Budi fit

Sok od đumbira i krastavaca, s dodatkom limuna i mente jedan je od najpoznatijih prirodnih napitaka za brzo mršavljenje.

Gastronomija

Čokoladna torta bez brašna nastaje brzo i nestaje još brže.

Gastronomija

Mikado riža je za mnoge i dan danas, puno više od čokolade s police.

Budi fit

U čašu mlake vode iscijedite pola limuna i popijte odmah ujutro, natašte.Tokom dana možete popiti još 2-3 čaše vode s limunom. Ako ne podnosite...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.