Marelica pripada u skupinu voća idealnog za pripremu slastica – kolača, voćnih salata, sladoleda, pekmeza, marmelada… U mnogim kuhinjama svijeta vrlo su popularni umaci ili sirupi od marelice koji se serviraju uz slana jela. Sušeni plodovi marelice također su vrlo ukusni.
Za sve ljubitelje, tu je odlična i sočna pita s marelicama te hrskavim i slatkim posipom od badema i zobenih pahuljica.
Sastojci
Podloga od tijesta
2 jaja
130 g šećera
1 vanilin šećer
125 g maslaca sobne temperature
180 g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
Nadjev od marelica
500 g marelica
1 vanilin šećer
Mrvičasti posip
75 g glatkog brašna
80 g šećera
50 g hladnog maslaca
50 g sjeckanih badema
2 žlice zobenih pahuljica
Priprema
Šećer pjenasto izmiksajte s maslacem sobne temperature. Dodajte jaja pa još kratko sve izmiksajte.
Zatim dodajte brašno, sol i prašak za pecivo pa izmiksajte smjesu još jednom na najmanjoj brzini.
Pripremljenu smjesu razmažite po dnu okruglog kalupa za pečenje (26 cm) kojeg ste prethodno obložili masnim papirom.
Preko smjese ravnomjerno rasporedite oprane i očišćene marelice. Marelice posipajte vanilin šećerom pa preko svega rasporedite i mrvičasti posip.
Za pripremu posipa pomiješajte navedene sastojke pa prstima lijepo sve razmrvite.
Pitu s marelicama pecite 30-35 minuta na temperaturi od 180 °C.
Ohlađenu pitu posipajte sa šećerom u prahu i poslužite se!
Slatki savjet
Pitu od marelica možete poslužiti i toplu, u tom slučaju odličan prilog bit će joj kuglica sladoleda od vanilije!
Da bismo pružili najbolje iskustvo, koristimo tehnologije poput kolačića za čuvanje i/ili pristup informacijama o uređaju. Suglasnost s ovim tehnologijama će nam omogućiti da obrađujemo podatke kao što su ponašanje pri pregledavanju ili jedinstveni ID-ovi na ovoj web stranici. Nepristanak ili povlačenje suglasnosti može negativno utjecati na određene karakteristike i funkcije.