Muškarci s bradama su nam privlačniji

Brada i brkovi nekada su bili simbol moći. Muškarac s bradom je bio simbol mudrosti, a neki znanstvenici tvrde da ta činjenica drži vodu i dan danas. Jedno je pak drugo istraživanje pokazalo kako 98 posto muškaraca s Forbesove liste 100 najbogatijih nema bradu, a čak 98 posto svjetskih motorista, kauboja, ratnika i ostalih ‘zločestih momaka’ ima ili je imalo bradu ili brkove.

Jesu li muškarci s bradama privlačniji od onih koji se briju?

Žene su odlučile. Vrijeme je da prestanete zadirkivati svoje bradate prijatelje. U studiji časopisa Evolutionary Biology osam i pol tisuća žena odgovorilo je da su muškarci s bradama privlačniji od onih koji ne nose bradu. Rezultat je bio zapanjujući: sve do jedne, žene koje su sudjelovale u istraživanju rekle su kako su muškarci s bradom privlačniji.

Nekoliko dana stara brada dobila je najviše pozitivnih ocjena, a zatim su na ljestvici prava, dugačka brada i “lagana neobrijanost”. Istraživači kažu da tipične muške odlike, poput snažne čeljusti signaliziraju zdravlje i razinu testosterona koje žene ne traže kada razmišljaju o partneru s kojim će provesti ostatak života. Brada se, s druge strane, povezuje s dobi i statusom. Prema rezultatima druge studije, brada je ženama dokaz da se muškarac može natjecati s drugima. I pobijediti.

Svejedno kojeg su oblika i boje, ne zaboravite da taj ures na muškom licu mora prije svega biti njegovan!