Savjeti i preporuke

Nahranite svoju kosu prirodom

Proteini su glavne „gradivne materije“ kose, pa njihov nedostatak znatno utječe na opći izgled i zdravlje kose.

Raznolika, zdrava, visokokvalitetna, nerafinirana prehrana poboljšava opće stanje organizma pa tako i izgled naše kose.

Proteini su glavne „gradivne materije“ kose, pa njihov nedostatak znatno utječe na opći izgled i zdravlje kose. Može dovesti do kose sklone pucanju, a u kroničnim slučajevima i do gubitka boje kose.

Mahunarke

Mahunarke su odličan izvor proteina, osobito za vegetarijance. Osim proteina, većina mahunarki sadrži željezo, cink i vitamine B kompleksa, uključujući biotin-B7 i folnu kiselinu-B12. Nadalje, bogate su željezom i cinkom. Osim toga one sadrže biotin koji može spriječiti lomljenje kose.

Ugljikohidrati

Proteini trebaju složene ugljikohidrate kako bi se osigurala energija za izgradnju kose. Smeđa riža je savršen izvor energije, a također je bogata vitaminom B, koji je potreban za rast jake kose.

Cjelovite žitarice sadrže hranjive tvari važne za kosu, a to su cink, B vitamin i željezo. Žitarice, kao što su smeđa riža, pšenica, ječam, zob, quinoa, proso i pir, sadrže vlakna, vitamin B, željezo, cink i silicij. Istraživanja su pokazala da su žene koje su dobivale 10 mg silicija dnevno tijekom 9 mjeseci, imale deblju i jaču kosu te povećanu elastičnost vlasi.

Esencijalne masne kiseline

Esencijalne masne kiseline su od ključne važnosti za zdravlje kose, kože i noktiju. Sudjeluju u procesima izgradnje kose, te mogu usporiti gubitak kose. One podržavaju zdravlje vlasišta, a nedostatak istih može uzrokovati suhu i beživotnu kosu.

Ribe kao što su losos, sardine, skuše, pastrve i srdele su visokokvalitetni izvori proteina, željeza te omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Osim navedenog, najveće koncentracije esencijalnih masnih kiselina pronalazimo u organskim hladno prešanim uljima, kao što su ulje lana, ulje boražine, ulje chia sjemenki, ulje brazilskog oraščića.

Vitamini i minerali

Tamno lisnato zeleno povrće, poput špinata i brokule, sadrži željezo i kalcij, važne hranjive tvari za kosu. Većina tamnog zelenog povrća, kao što su brokula, kelj, špinat i blitva, su veliki izvor vitamina A i željeza. Tamno zeleno povrće također sadrži željezo i kalcij, koji su vrlo važni za zdravlje kose.

Sjemenke crnog sezama, lana, suncokreta, bundeve i chiae, ukusan su način da doprinesemo količini biljnih bjelančevina i esencijalnih masnih kiselina u tijelu. Navodno, crni sezam jača kosu u korijenu, aktivira vlasište i potiče pravilan rad metabolizma.

Banane su dobar izvor vitamina B6. Nedostatak vitamina B6 dovodi do stanjivanja i gubitka kose, također utječe na proizvodnju crvenih krvnih stanica.

Namirnice bogate biotinom su: kikiriki, bademi, losos, nemasni sir, avokado, jaja. Biotin je od suštinske važnosti za sintezu hormona keratina – protein koji formira vlakna u dlaci, kosi. Biotin je također poznat kao vitamin B7.

Voće je puno vitamina C, koji pomaže apsorpciju željeza. Kada je u tijelu premalo vitamina C, kosa je suha i slaba. Najbolji izvor vitamina C su brokule, zeleno povrće, crvene paprike, citrusno voće (limun, narandža, grejp), jagode.

Prirodna njega izvana

Osim što kosu trebamo hraniti iznutra, moramo je hraniti i izvana. Izdvojit ćemo najpotentnija bazna ulja za pakunge, koji će kosu nahraniti, obnoviti, zagladiti i dati joj novi sjaj i život.

Ulja avokado (Persea gratissima) – ulje bogato mnogim hranjivim tvarima među kojima su vitamini A i D, lecitin, klorofil. Brzo prodire u epidermu, izvrsno hrani, vlaži, omekšava i umiruje kožu te potiče obnavljanje stanica. Prodire u kosu bolje od većine drugih ulja zbog udjela jednostruko nezasićenih masnih kiselina, pa je idealan reparator kose.

Makadamija (Macadamia Alternifolia) – ulje makadamije odlično je za njegu suhe, ispucale i obojene kose. Kosi vraća izgubljenu vlagu i sjaj te ju štiti od vanjskih utjecaja.

Ulje kokosa (Cocos Nucifera oil) – izvrstan je regenerator za kosu, dubinski ju njeguje i potiče rast zdrave kose.

Argan (Argania spinosa) – ulje marokanskog argana je od pamtivijeka prisutno u berberskim zajednicama kao izuzetno sredstvo u njezi kože i kose. Hladno prešano ulje argana obiluje vitaminom E i prirodnim skvalenima izvrsno je za njegu ispucale i suhe kose.

Orah (Juglans regia) – Koristan je u tretmanima ekcema, opadanja kose, peruti.

Ricinus (Ricinus communis) – Ulje ricinusa ima široku primjenu u kozmetici. Ricinusovo ulje se koristi u njezi kose, trepavica i obrva te potiče njihov rast.

Eterično ulje Ružmarina (Rosmarinum officinalis) – jedna je od najstarijih ljekovitih biljaka, cijenjena i korištena od Antike. Potiče cirkulaciju, jača korijen kose.

Eterično ulje Cedra (Cedrus deodora) – zbog blagotvornog učinka na kožu, ulje cedra je idealan protiv seboreje i seboreičnih ekcema, upalnih procesa i perutanja kože.

Ne propustite

Beauty report

Poznat po savršenom mirisu i prirodnim sastojcima svakog proizvoda, L'Occitane nam je ovog proljeća donio novitete za kosu kao krunu svakog lica!

Darivanje

Kakvu god dužinu ili oblik kose imali, važno je da se trudite održati ju zdravom, a frizeri smatraju da je na tom putu važno...

Savjeti i preporuke

Kada je riječ o ljepoti kose, tijela i kože, L'Erbolario nudi širok spektar proizvoda koji će vam pomoći da postignete besprijekoran izgled.

Moj dom

Naši stari jaja su najčešće bojili u crveno pomoću korijena cikle, ljuske luka ili crvenog radiča.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version