Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Namaz od kestena

Savršen doručak od jesenske šumske poslastice.

Kesten je za mene prava jesenska, šumska poslastica. Bilo da ih jedete samo ispečene u tavi ili u pećnici ili da imate pire od kestena poslužen s šlagom i čokoladom. Bilo da ste napravili slatko od kestena ili ih jednostavno kandirali, možda ubacili u gulaš ili napravili juhu od kestena, na bilo koji način, ja ovaj šumski plod obožavam.

U prošlotjednom časopisu Gloria IN naišla sam na zanimljiv recept za namaz od kestena koji me inspirirao. I ne bih to bila ja, da ga brzo nisam pretvorila u djelo.



Danas se miris pečenih kestena širi mnogim europskim gradovima čim pristigne jesen. Najtraženija i najcjenjenija, plemenita vrsta kestena su svakako maroni.



Jednostavno ih možete ispeći i u svom domu, u specijalnoj tavi za kestene ili u pećnici. Prije pečenja ih samo morate jednom ili dvaput zarezati u križ. Za raznorazne kreme, juhe ili namaze kuhajte ih najmanje 30-ak minuta u malo posoljenoj vodi.

Potrebno:
  • 1 kg kestena
  • oko 250 g šećera
  • 1 mahuna vanilije
  • malo soli
  • 2 dcl vode
  • 10 dkg kvalitetne tamne čokolade


Postupak:
  1. Kestene skuhajte u malo posoljenoj vodi. Ogulite ih, propasirajte u multipraktiku, a zatim ih izvažite. Koliko ima kestena toliko treba dodati šećera. (Iz 1 kg kestena, nakon što sam ih ogulila, ja sam dobila oko 250 g čistog ploda). Dakle, pasiranom kestenu dodajte još 250 g šećera i sve još jednom dobro izmiksajte.
  2. Pire koji ste dobili, vodu i sjemenke vanilije stavite na laganu vatru i kuhajte uz miješanje. Kad se smjesa počne odvajati od posude, dodajte narezanu tamnu čokoladu. Miješajte i dalje dok se smjesa posve ne poveže. Premjestite ju u prikladne staklenke i uživajte u savršenom doručku.
Just Good Food

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Ovi ukusni muffini sadrže antistresne sastojke banane, orahe, cjelovite žitarice niskoga GI-a, bogate biljnim vlaknima, a kako ne sadrže mlijeko nego sok od jabuke,...

Savjeti stručnjaka

Dobro je da bilo kada pojedete voće i ne morate se držati ovog isključivog principa, jer nema doba dana kada se nešto apsorbira bolje...

Savjeti stručnjaka

Bijeli šećer kao kemijska supstanca, osim što nema nikakvih nutritivnih vrijednosti, u velikim količinama može biti štetan po čovjekovo zdravlje

Zanimljivosti

“Neka nježnost priča” je najnovija kampanja poznatog brenda Milka, koji novim, originalnim pakiranjima nadaleko poznate čokolade s alpskim mlijekom želi ispričati priču nježnosti.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.