Pravilnom i uravnoteženom prehranom možete se zaštiti od prerane smrti, srčanih i drugih bolesti. Stoga, ako do sada niste, u dnevne obroke svakako uključite što više voća, povrća i integralnih žitarica.
Znate li koje namirnice jačaju imunološki sustav, bore se protiv bolesti i produžuju život?
1. Brokula
Brokula sadrži više vitamina C od većine citrusa, više kalcija nego čaša mlijeka i više vlakana nego kruh od cjelovitih žitarica. Brokula djeluje antikancerogeno jer stimulira tijelo na proizvodnju vlastitih tvari koje se bore protiv raka. Također, konzumiranje ove namirnice pomoći će vam u borbi protiv srčanih oboljenja, artritisa, virusa i čireva. Brokulu je najbolje jesti sirovu ili kuhanu na pari.
2. Kamilica
Kamilica djeluje opuštajuće na mišiće i smanjuje razinu stresa. Što je manje stresa u vašem životu, manje su i šanse za rizik od srčanog udara. Kamilica pomaže očistiti tijelo jer potiče bubrege na izbacivanje štetnih tvari iz organizma. Kamilicu je najbolje koristiti u obliku napitka; možete ju osušiti i prokuhati, ili piti čaj od kamilice.
3. Brusnica
Brusnice su bogate vitaminom C i odličan su antioksidans. Ako imate problema s urinarnim traktom, brusnice su namirnica za vas. Dobre su borac protiv raka, te sprječavaju štetne bakterije da djeluju na površinu tijela. Iako djeluju pozitivno na vaše zdravlje, borovnice u sirovom obliku jako su kisele. Zato ih je najbolje konzumirati tretirane, primjerice u muffinu od zobi ili popiti sok od brusnice. Ako vam je i sok preintenzivnog okusa, probajte ga razblažiti sa sokom od jabuke ili maline.
4. Masne ribe
Masne ribe, poput lososa, pastrve ili skuše, sadrže omega-3 masne kiseline. Konzumiranje ove vrste riba pomoći će vam regulirati razinu kolesterola, te smanjiti rizik od srčanih i moždanih udara i stvaranja krvnih ugrušaka. Ako ste ljubitelj japanske kuhinje, ribu možete jesti sirovu, a možete ju i kuhati, peći ili pripremiti na roštilju.
5. Limun
Kao što je svima poznato, limun je sinonim za vitamin C. Sprječava infekcije tijela, djeluje antibakterijski i pomaže kod prehlada i viroza. Kako ga iskoristiti u svakodnevnoj prehrani? Limun možete koristiti kao začin jelima, primjerice njime možete poprskati ribu nakon što je pripremljena, ili ga možete koristiti u salatama, umjesto octa.
6. Luk
Luk obiluje antioksidansima i vitaminom C. Luk, ironično, ostavlja loš zadah u ustima, ali sprječava brojna oboljenja povezana s disanjem i dišnim sustavom. Luk štiti tijelo od astme i upalnih procesa, podiže razinu dobrog kolesterola u tijelu i štiti stanice od raka. Luk je najbolje jesti u sirovom obliku, u salatama i sendvičima, a najbolja, odnosno najzdravija, vrsta luka je crveni i žuti luk..
7. Zob
Zob sadrži kalcij i topiva i netopiva vlakna. Pozitivno utječe na kvalitetu zubi jer smanjuje lomljivost i poroznost kostiju. Zob smanjuje kolesterol i tlak i odličan je borac protiv raka debelog crijeva. Zob je najbolje konzumirati kao dio prvog dnevnog obroka – zobene kaše!
8. Rajčica
Rajčice obiluju antioksidansom likopenom. Jačaju imunološki sustav, usporavaju napredak bolesti i smanjuju rizik od obolijevanja od raka prostate, pluća i želudca. Rajčice su najzdravije kuhane, jer tada sadrže više pet puta više likopena nego u sirovom obliku.
9. Zeleni čaj
Zeleni čaj bogat je antioksidansima katehinom i polifenolom, kao i vitaminima A, C i E. Sprječava oksidaciju stanica, koja može voditi kancerogenim oboljenjima, jača imunološki sustav i odličan je borac protiv srčanih bolesti.
www.ordinacija.hr
Znate li koje namirnice jačaju imunološki sustav, bore se protiv bolesti i produžuju život?
Brokula sadrži više vitamina C od većine citrusa, više kalcija nego čaša mlijeka i više vlakana nego kruh od cjelovitih žitarica. Brokula djeluje antikancerogeno jer stimulira tijelo na proizvodnju vlastitih tvari koje se bore protiv raka. Također, konzumiranje ove namirnice pomoći će vam u borbi protiv srčanih oboljenja, artritisa, virusa i čireva. Brokulu je najbolje jesti sirovu ili kuhanu na pari.
2. Kamilica
Kamilica djeluje opuštajuće na mišiće i smanjuje razinu stresa. Što je manje stresa u vašem životu, manje su i šanse za rizik od srčanog udara. Kamilica pomaže očistiti tijelo jer potiče bubrege na izbacivanje štetnih tvari iz organizma. Kamilicu je najbolje koristiti u obliku napitka; možete ju osušiti i prokuhati, ili piti čaj od kamilice.
3. Brusnica
Brusnice su bogate vitaminom C i odličan su antioksidans. Ako imate problema s urinarnim traktom, brusnice su namirnica za vas. Dobre su borac protiv raka, te sprječavaju štetne bakterije da djeluju na površinu tijela. Iako djeluju pozitivno na vaše zdravlje, borovnice u sirovom obliku jako su kisele. Zato ih je najbolje konzumirati tretirane, primjerice u muffinu od zobi ili popiti sok od brusnice. Ako vam je i sok preintenzivnog okusa, probajte ga razblažiti sa sokom od jabuke ili maline.
4. Masne ribe
Masne ribe, poput lososa, pastrve ili skuše, sadrže omega-3 masne kiseline. Konzumiranje ove vrste riba pomoći će vam regulirati razinu kolesterola, te smanjiti rizik od
5. Limun
Kao što je svima poznato, limun je sinonim za vitamin C. Sprječava infekcije tijela, djeluje antibakterijski i pomaže kod prehlada i viroza. Kako ga iskoristiti u svakodnevnoj prehrani? Limun možete koristiti kao začin jelima, primjerice njime možete poprskati ribu nakon što je pripremljena, ili ga možete koristiti u salatama, umjesto octa.
6. Luk
Luk obiluje antioksidansima i vitaminom C. Luk, ironično, ostavlja loš zadah u ustima, ali sprječava brojna oboljenja povezana s disanjem i dišnim sustavom. Luk štiti tijelo od astme i upalnih procesa, podiže razinu dobrog kolesterola u tijelu i štiti stanice od raka. Luk je najbolje jesti u sirovom obliku, u salatama i sendvičima, a najbolja, odnosno najzdravija, vrsta luka je crveni i žuti luk..
7. Zob
Zob sadrži kalcij i topiva i netopiva vlakna. Pozitivno utječe na kvalitetu zubi jer smanjuje lomljivost i poroznost kostiju. Zob smanjuje kolesterol i tlak i odličan je borac protiv raka debelog crijeva. Zob je najbolje konzumirati kao dio prvog dnevnog obroka – zobene kaše!
8. Rajčica
Rajčice obiluju antioksidansom likopenom. Jačaju imunološki sustav, usporavaju napredak bolesti i smanjuju rizik od obolijevanja od raka prostate, pluća i želudca. Rajčice su najzdravije kuhane, jer tada sadrže više pet puta više likopena nego u sirovom obliku.
9. Zeleni čaj
Zeleni čaj bogat je antioksidansima katehinom i polifenolom, kao i vitaminima A, C i E. Sprječava oksidaciju stanica, koja može voditi kancerogenim oboljenjima, jača imunološki sustav i odličan je borac protiv srčanih bolesti.
www.ordinacija.hr
In this article:brokula, dugovječnost, hrana, imunitet, limun, luk, ordinacija.hr, zdravlje, zeleni čaj
You must be logged in to post a comment Login