Savjeti stručnjaka

Naučimo voljeti svoje dojke!

”Freud je sve krivo shvatio. Nikad nisam vidio ženu koja je zavidjela muškarcu na penisu, ali sem vidio i te kako puno muškaraca koji zavide ženama na dojkama”.

Briga o zdravlju trebala bi biti dio kulture življenja. Užurbani način život je često izgovor za neodlazak liječniku, a ako prihvatimo takav obrazac tada se uvuče tjeskoba i često se čuje rečenice “ne želim da mi se nešto otkrije”.

Ne smijemo biti taoci vremena. Prevencija bi nam trebala biti prioritet u životu i već od najranije dobi djeci bi trebalo usaditi brigu o vlastitom zdravlju!

Što znamo o dojkama?

Razvoj dojke počinje s prvom menstruacijom i izlučivanjem ženskih spolnih hormona. Dojka se sastoji od 15-20 režnjeva od kojih vode kanalići i kanali do bradavice. Između je vezivo koje im daje oblik i čvrstoću, a masno tkivo čini dojku mekšom.

S prevencijom počnimo odmah, naučimo osmoškolke kako voljeti svoje dojke.

Američki neurokirurg dr. Norm Shealy, vodećih stručnjak za boli i stres, jednom je izjavio: ”Freud je sve krivo shvatio. Nikad nisam vidio ženu koja je zavidjela muškarcu na penisu, ali sam vidio i te kako puno muškaraca koji zavide ženama na dojkama”.

Sa samopregledom dojke treba započeti već s 20 godina starosti, jedanput mjesečno, između 5-10.dana ciklusa.

Koliko često i radite li uopće samopregled dojki?

Samopregled dojki izuzetno je važan za rano otkrivanje promjena u dojci.

U sklopu promocije kampanje “Breast test” napravljena je mobilna aplikacija koja Vam pomaže u praćenju i samopregledu dojke.

Samopregled dojki – mobilna aplikacija BREAST TEST Breast test je mobilna aplikacija koja u samo šest koraka objašnjava kako napraviti pravilan samopregled dojki.

U razdoblju od prve do zadnje menstruacije dojka žene pod utjecajem hormona prolazi redovite cikličke promjene.
Dobroćudne promjene dojke rezultat su nepravilnosti u cikličkim promjenama tijekom menstruacijskog ciklusa:

  • fibrocistična bolest,
  • fibroadenomi ili ciste.

Progesteron služi kao regulator u ovakvim poremećajima, a promjene navika u prehrani i tjelesno aktivniji način života za 80% smanjuju ove smetnje.

Rak dojke najčešći je zloćudni tumor u žena. Rijedak je prije 25 godine života, a učestalost mu raste sa starošću s najčešćom pojavnosti u dobi od 45-55 godina. Što je žena starija to je veća mogućnost za rak dojke.

Karcinomi nastaju iz epitela kanalića u 90% ili epitela režnjića 10%. U dijagnostici je važno otkriti tumor u što ranijoj fazi već od 2-3 mm veličine.

Rizični faktori za razvoj dojke su dobro poznati: obiteljska anamneza, odnosno rak dojke kod mame, sestre, tete ili bake, životna dob, žene koje su rano dobile prvu menstruaciju i kasno ušle u menopauzu, žene koje su rodile prvo dijete nakon 35 godina, prekomjerna težina osobito u području trbuha, također, i pijenje alkohola je prepoznato kao rizični faktor.

Detaljnije o rizičnim faktorima možete pročitati na stranicama Poliklinike GINECEJ. Možete naći i aplikaciju pomoću koje ćete izračunati svoj petogodišnji i doživotni rizik za karcinom dojke. Također, možete i obaviti ultrazvučni pregled.

Ultrazvuk dojki

Ultrazvuk dojki izvrsna je metoda pregleda dojki, osobito dojki mlađih žena, te žena kojima su dojke bogate žljezdanim tkivom. Kombinacija mamografije i ultrazvuka omogućuje češće i ranije pronalaženje raka dojke u odnosu na samo mamografske preglede bez ultrazvuka.

Preventivne godišnje preglede ultrazvukom dojki valja započeti između 25. i 30. godine života, a iza 40. godine života valja u godini dana učiniti i mamografiju i ultrazvuk dojki.
Rana dijagnostika i uznapredovalo liječenje raka dojke smanjuje rizik smrtnosti od raka dojke za 35%.

Autor: Maja Gudelj, dr.med. spec. ginekologije i opstetricije, Poliklinika Ginecej

Ne propustite

Brinimo jedna o drugoj

Rano otkrivanje raka daje i veći prostor borbi protiv ove opake bolesti, a samim time i veće prilike za izlječenje - više od 90%...

Brinimo jedna o drugoj

Avon i ove godine poziva na redovno čekiranje grudi #BOOBwatch globalnom kampanjom kojom želi potaknuti na uvijek najvažniju podršku borbi protiv ove bolesti: redovan...

Brinimo jedna o drugoj

Tijekom proteklih godina u kontinuitetu provodi programe važne za oboljele žene, članove obitelji, zdravstveni sustav i zajednicu kroz projekte prevencije i ranog otkrivanja raka...

Duh i tijelo

Kvržice su ti kao i minus u banci.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version