Gastronomija

Nenadmašna salata od hobotnice

Stanovnik morskog dna koji se često nađe na tanjurima ljeti.
Kupujete li hobotnicu na ribarnici vodite računa da bude svježa što se lako može provjeriti: hobotnica mora mirisati na more, koža joj treba biti vlažna i bez sluzi, a meso treba biti čvrsto i žilavo.

Sastojci:

hobotnica otprilike težine 2 kg (za 4 osobe)
2 glavice luka
6 režnja češnjaka
1 list lovora
soli po ukusu
maslinovo ulje
ocat
vezica peršina
2 krumpira (opcionalno)
2 rajčice (opcionalno)

Priprema:

Svježu je hobotnicu dobro odmah očistiti i upotrijebiti isti dan. Ukoliko je pripremate koji dan kasnije, hobotnicu treba je odmah očistiti i čuvati u hladnjaku nekoliko dana u pokrivenoj posudi. Smrznutu hobotnicu možete čuvati u zamrzivaču u hermetički zatvorenom pakiranju najviše dva mjeseca.

Izvrnuti unutrašnjost hobotnicu na van i odstraniti utrobu, a krakove ne dirati. Vratiti hobotnicu u prvobitni položaj pa odstraniti oči i zube s krakova i oguliti vanjsku opnu, pa dobro oprati pod mlazom tekuće vode.

Staviti hobotnicu u lonac s vodom s glavnom prema dnu kako bi krakovi bili okrenuti prema površini. Vodu ne soliti, a kako hobotnica ne bi ostala žilava nakon kuhanja, u lonac dodati jedan pluteni čep, ako se kuha svježa, dok zamrznuta nikad neće biti žilava.

Hobotnicu skuhati u vodi s listom lovora, jednom glavicom luka i 2-3 režnja češnjaka najmanje sat vremena, a znat ćete da je kuhana kad je mekana na sredini glave kod očiju.

Hobotnicu izvaditi iz vode, pa ju pustiti da se ohladi. Kad je hladna, narezati ju na kockice i kolutiće. Uz ovako pripremljenu hobotnicu, može se dodati i dva kuhana krumpira i rajčica, pa začiniti maslinovim uljem, sitno rezanim češnjakom, lukom, octom po ukusu.

www.recepti.hr



You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Brinimo jedna o drugoj

Akne, suha koža i kosa, lomljivi nokti pa čak i stanja poput ekcema, dijelom su rezultat genetike, a dijelom neadekvatne prehrane.

Savjeti stručnjaka

Kompulzivno prejedanje je težak, potencijalno životno ugrožavajući, ali i izlječiv poremećaj prehrane.

Gastronomija

Ako ste jedni od onih koji prate posljednje TikTok trendove u kuhanju i isprobavate nove recepte, jeste li već isprobali novi recept krumpir salate?

Gastronomija

Jagode gotovo da nemaju kalorija, a mogu se pripremiti na razne načine.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version