Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe
Winter photo created by freepik - www.freepik.com
Winter photo created by freepik - www.freepik.com

Gastronomija

Okusi jeseni u ovim čarobnim napicima

Neodoljivi spojevi ukusnih pića i začina.

Nakon konzumiranja osvježavajućih pića tijekom sparnih i vrućih ljetnih dana, u jesenskom periodu najbolje nam odgovaraju ona obogaćena začinima koji se nepogrešivo uklapaju u prekrasnu paletu toplih tonova svuda oko nas. Uljepšajte si poslijepodnevno druženje u prirodi nekim od sljedećih napitaka i obogatite okusom jeseni šalicu ili čašu.

1. Praznički mliječni punč

U veliku zdjelu zamiješajte 1 šalicu tamnog ruma, 1/2 šalice brandyja i 2 jušne žlice ekstrakta od vanilije i umiješajte 1 šalicu šećera. Dodajte 2 litre mlijeka i tako dobivenu smjesu stavite u zamrzivač na period od 4 do 6 sati. Nakon što se ohladi, po želji u smjesu dodajte i naribanog muškatnog oraščića. Ova količina dovoljna je za 8 serviranja.

2. Čokoladna kava s bademima

U šalicu natočite 2 dcl gorkog likera od badema i 1,5 dcl likera od tamne čokolade i prelijte s 2,5 dcl  vruće kave i ukrasite s tučenim vrhnjem i naribanom čokoladom.

3. Vrući punč od brusnica s đumbirom

U lonac ulijte 1 dcl soka od brusnice i dodajte mu 60 g oguljenog i na tanke ploške narezanog đumbira. Nakon što sok zavrije kuhajte ga 20 minuta na laganoj vatri. Dodajte mu iscijeđenu limetu i 45 grama šećera i miješajte dok se ne rastopi. Po potrebi dodajte još šećera i poslužite vruće.

4.

U lonac stavite 125 g šećera, nadolijte 1 dcl vode i na srednje jakoj vatri prokuhajte smjesu koju ćete kasnije ostaviti da se karamelizira. Kada postignete željenu boju karamela, dodajte 5 dcl crnog čaja, koricu cimeta, 3 klinčića i pričekajte da se karamel rastopi u tekućini. Nakon toga dolijte 5 dcl crnog vina i uklonite s vatre prije nego sve skupa zavri. Dodajte 60 ml ruma i 60 ml voćne rakije, natočite u prikladne šalice i poslužite vruće.

5. Vruća limunada s maslacom

U tavi na srednje jakoj vatri u 3 šalice vode ulijte iscijeđeni limun, 2/3 šalice šećera i naribanu koricu limuna te miješajte dok se šećer ne rastopi. Utočite u šalice i u svaku stavite po žličicu maslaca i dodajte u svaku od šalice po štapić cimeta. Ova količina smjese dovoljna je za 4 serviranja.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Zanimljivosti

Jer najbolje vrijeme za uživanje u metropoli je sada. Prigrlimo stoga jesen i dočekajmo ju kao staru prijateljicu, a za najbolju dobrodošlicu pripremili smo se i...

Savjeti stručnjaka

Kod suhog kašlja sluznica je iziritirana, ali zapravo nemate što iskašljati, a kod vlažnog ili produktivnog kašlja, nakupljena sluz u grlu i plućima traži...

Gastronomija

Priča o Jamaica Blue Mountain kavi počela je 1728. godine, kad je tadašnji guverner Jamajke, Nicholas Lawes, donio više mladih stabala 100% arabike i...

Suncokreti na oblacima

Naškurilo se nešto jutros nebo…

Advertisement