Brinimo jedna o drugoj

Opasnosti kuhanja u aluminijskoj foliji

Znanstveno istraživanje provedeno 2012. godine otkrilo je opasan učinak aluminijske folije u pripremi hrane.

Znanstveno istraživanje provedeno 2012. godine otkrilo je opasan učinak aluminijske folije u pripremi hrane.

Ako pečete, pržite ili na neki drugi način pripremate jelo zamotano u foliju, komadići folije otapaju se i stapaju s vašom hranom, što je izuzetno štetno za zdravlje.

Istraživanje je potvrdilo da folija otpušta čestice aluminija u vašu hranu već i kod nižih temperatura.

Taj proces se dodatno pojačava kod pripreme kisele i ljutkaste hrane ili kod onih jela koja se rade na visokim temperaturama.

Aluminijska folija korištena za kuhanje predstavlja veliku opasnost za zdravlje i postaje sredstvo kojim aluminij ulazi u ljudsko tijelo – kažu autori studije.

Povišene temperature kuhanja uzrokovat će još veće otpuštanje čestica aluminija, a to također ovisi i o pH vrijednosti hrane te o količini upotrebljenih začina i soli.

Aluminij se puno lakše odvaja i stapa s namirnicama koje sadrže kiseline – poput limuna ili rajčice.

Začini također imaju snažno djelovanje pa ubrzavaju rastapanje folije i curenje aluminijskih čestica u hranu.

Zaključak ovog istraživanja je da foliju nikako ne biste smjeli upotrebljavati za kuhanje i pečenje.

 

Ne propustite

Savjeti i preporuke

Tamni kolobari ispod i oko očiju, kapci koju su nadraženi, osjetljivi na dodir, crveni, natečeni ili im je koža toliko istanjena da ni uz...

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version