Opustimo se na balkonu

To može biti mjesto stvaranja i obnavljanja, savršeno mjesto gdje možete pribrati svoje misli.

Ne morate na njemu držati cipele i prazne boce od piva, stavite nove biljke, obojite zid (ako ga imate), stavite mali stolić (možda dva ukrasna jastučića, ako nema mjesta za stolce), i na njega svijeće (za probuđenu romantiku).

Od istoka prema zapadu, ljudi u cijelome svijetu imaju potrebu za utočištem, a to može biti i mala balkonska oaza na četiri četvorna metra. Upravo takve prave male prirodne oaze u domu, mogu oplemeniti i podariti opuštajuću atmosferu nakon svakoga stresa.

A kako smo već do sada iskusili posljedice stresnih utakmica, uložite vrijeme i budite kreativni, zasigurno ćete biti zadovolji promjenama.

Kvadrati nisu presudni

Prije nego što se upustite u pustolovinu oblikovanja vrta na balkonu, morate se pomiriti s odricanjem. Obično balkoni, lođe i vrtovi služe za odlaganje nepotrebnih ili sezonskih stvari. Dobro pogledajte, napravite selekciju te nepotrebno odmah odložite u crnu vreću. Razmislite, možda će vama nepotrebne stvari, drugima biti od koristi).

Ostale stvari složite u raznobojne kutije, a svoju kreativnost dokažite tako što ćete ih sami ukrasiti raznobojnim vrpcama, izlijepiti naljepnicama raznih oblika ili obojiti različitim bojama. Tako ostaje prostor spreman za preobrazbu.

Prijedlog:

  • Izmjerite dužinu i širinu poda te kupite umjetnu travu (u prodavaonici sagova). Vratit će osjećaj vrta, ali i nogometne trave.
  • Iskoristite stare stolce (ostale nakon zadnjega roštiljanja), očistite ih od prašine i ukrasite raznobojnim jastucima.
  • Prostor diktira broj stolaca i veličinu stola. Primjereni su što manji sklopivi elementi sasvim dostatni za dvije čaše osvježavajućeg napitka i jednu svjećicu.

Za komadić vrta…

Ako imate komadić svoga vrta, postoje različita rješenja. Otvoreni prostor i njegovana trava (ako želite kvalitetnu, potrebna je redovita košnja), zahtijevaju i kvalitetne sjedeće garniture. Vrt ubrzo postaje idealno mjesto za odmor.

Najčešće se odabiru fiksne kombinacije s udobnim sjedalicama. Izrađuju se od prirodno vodootpornih vrsta drveta poput jelovine i tikovine. No, sve više su u ponudi vrtne garniture od eukaliptusa i bambusa.

Ono što je trenutačno hit, upleteni ratan, izvrsno je za održavanje kao i abaka ili posebno obrađeni list banane. Cijene znaju divljati, a svakako su pristupačne inačice s prepletom izvedenima u PVC-u.

Otporni na klimatske uvjete, bilo koja kombinacija izdržat će i hirovito jesensko vrijeme, a vama je zajamčen odmor.